Публикация

Рейтинг на профилактичните мерки при грипна епидемия


Грипната епидемия се разрази и заедно с това идва въпросът как да се предпазим. Съветите са многобройни, но в общи линии  - не много различни. Тъй като Украйна е сред най-пострадалите от епидемията страни в момента, предлагаме ви полезна класация на седем от най-авторитетните украински лекари и експерти-имунолози.

Те дават своята оценка на различните методи и средства за профилактика с бърз ефект, като ги класират от 1 до 15 място. В списъка не влизат такива универсални профилактични подходи, като спорт и закаляване, защото, за да е осезаем ефектът им, е необходим поне месец.


Медиците не съветват да се залага на едно единствено средство – според тях само комплексната профилактика може да предостави максимална ефективна защита.

Ето и тяхната класация:

Чесън и лук

Богати са на фитонциди и могат бързо да неутрализират вирусите във въздуха. Съдържат витамини и микроелементи, стимулиращи имунната система. Най-добрият начин за употреба е да се консумират. Ефектът настъпва веднага и трае, докато в дъха се усеща миризмата на чесън или лук – около 2 часа. Неудобството е, че трябва да се консумират преди евентуална среща с вируса – тоест – извън къщи.

Тези „имуностимулатори” не се приемат на празен стомах и не са подходящи за хора със стомашни и бъбречни заболявания.
В тези случаи си заслужава да се върнем към арсенала на бабите – поне дотолкова, доколкото съвременният начин на живот е съвместим с него: Да си носим 1-2 скилидки в торбичка като амулет. В офиса може да си сложите нарязан чесън в чинийка. При епидемия етикетът


Стимулатори на интерферона

На здравите хора те са не само ненужни, но и могат да навредят. Уместни са при наличие на имунодефицит, но трябва да се отчитат и противопоказанията им. Предозирането обаче може да отслаби, вместо да усили имунитета.


Ехинацея

Растение с адаптогенни свойства. Приемат се по 20-30 капки на ден, 30 мин. преди хранене. За кратко може да се задържи в устата, без да се гълта. Не се препоръчва з-а бременни и кърмачки, както и при автоимунни заболявания. Дозата при децата над 4 год. се определя от лекар.


Прополис

Съдържа около 250 биологично активни вещества, които повишават имунитета и имат пряко антимикробно и антивирусно действие. Противопоказани са при алергия към пчелни продукти.

Витамин С

Най-добър източник са цитрусовите, киви, зеле. Отварата от шипки е богата на този витамин.


Маска

Уместно е да се използва, където се събират много хора. Ако във въздуха има много вируси, тя може да им противодейства не повече от 3 часа.

Оксолинов мехлем

Маже се с кръгови движения вътрешността на ноздрите. Може да се замени с други етерични масла, които отблъскват вирусите. Да не допусне вирусите в носа може  да помогне и всяка мазнина – растително масло, вазелин, мазен крем.

Битовото поведение

 - Миенето на ръцете е важно, защото ако болен кихне, вирусният аерозол  попада на някой предмет. Вие го докосвате и после си пипате носа – вирусът вече е във вашия организъм. Миенето да е често, със сапун и да трае поне 50 сек. Ограничете ръкуването.
 - Употребявайте  постоянно дезинфекциращи влажни кърпички. Използвайте ги и при затварянето на крана.
 - Промивайте си носа със солен разтвор на всеки 2-3 часа – така ще отмиете вирусите.
 - Проветрявайте помещението по 5 мин. на всеки час.
 - Почиствайте с влажна кърпа. Вирусите полепват по предметите също като праха.
 - Пийте много течности – така ще поддържате влажни лигавиците на горните дихателни пътища. Тяхната сухота улеснява вирусите.
 - Носете си храна от къщи.
Съдовете, приборите, подносът, банкнотите – това са все предмети, които се пипат от много хора...
 - Лютата храна подобрява кръвообращението в горните дихателни пътища. Грипната инфекция се развива по-лесно, когато малките кръвоносни съдове са свити.
 - Преди употреба измивайте чашата си с вряла вода. Така ще унищожите евентуално попадналите по нея вируси.
 

Коментари