Публикация

Генитални брадавици /Островърхи кондиломи

Гениталните брадавици, наречени още венерични брадавици или островърхи кондиломи, са една от най-често срещаните болести предавани по полов път


Те се причиняват от вирус, наречен Човешки Папиломен Вирус (ЧПВ). Изестни са над 120 типа ЧПВ, повечето от които не предизвикват заболявания при човека. Някои от типовете причиняват брадавици по кожата на ръцете, ходилата или други области. Около 40 типа се пренасят чрез полов контакт и могат да доведат до развитие на брадавици в областта на половите органи при мъжа и жената.

В болшинството от случаите вирусът остава в кожата в неактивно състояние, но той може да бъде пренесен на сексуалните партньори. Времето от инфектирането с вируса до развиване на брадавици обичайно е от един до няколко месеца, но в някои случаи брадавици могат да се развият години след контакт с инфектиран човек.

Как изглеждат половите брадавици?

Най-често това са едно или повече малки по размер образувания, с цвета на околната кожа, със зърниста, наподобяваща карфиол повърхност. Появяват се в областта на половите органи – отвън и във влагалището и по шийката на матката при жената, по половия член при мъжа, а също така и около ануса при мъжа и жената. Генитални брадавици могат да се установят и в устата при лица, които са имали орални сексуални контакти с инфектиран партньор. Обичайно кондиломите не са съпроводени със субективни оплаквания, но в някои случаи човек може да усеща сърбеж в засегнатата област.

Как се разпространяват гениталните брадавици?

Полово-предаваните брадавици са заболяване, с което човек може да зарази  и да предаде на партньорите си при орален, генитален и анален сексуален акт.

Как се диагностицират гениталните брадавици?

В случай, че имате съмнение за полово-предавани брадавици е добре да се консултирате с лекар. В болшинството от случаите диагнозата може да бъде поставена при преглед. Жените с генитални брадавици трябва да бъдат преглеждани за възможно засягане на влагалището и шийката на матката. Не всички брадавици обаче са видими и в някои случаи, за да улесни визуализирането им лекарят трябва да направи допълнителен тест.

Как да се предпазим от заразяване? 

Единственият начин да се предпазите от заразяване с вируса е да избягвате полови контакти с партньор с кондиломи. Ако един от партньорите установи наличие на кондиломи е добре да се въздържа от сексуални контакти, до отстраняването им. Приема се, че успешното лечение и липсата на видими брадавици по половите органи намалява възможността за предаване на вируса от човек на човек. Използването на презервативи също намалява възможността за пренасяне на инфекцията, но само в случай, че след поставяне на презерватива всички видими брадавици са покрити. Въпреки съществуването на тези методи няма начин за сигурно предпазване, особено ако брадавиците са още съвсем малки и са в области, непокрити от презерватива.

 

Защо трябва гениталните брадавици да бъдат лекувани?

Полово-предаваните кондиломи трябва да бъдат лекувани, тъй като това намалява риска от предаване на заболяването на партньора. Наличието на брадавици затруднява поддържането на лична хигиена в областта на половите органи.

Как се лекуват гениталните брадавици?

Лечението на брадавиците, често е трудно, и трябва да се има предвид, че е възможно след отстраняването им те отново да се появят. Това се случва не поради ново заразяване, а защото при лечение само се разрушава съществуващата брадавица, но  не се унищожава вирусът, който  продължава да живее в кожата. При отслабване на имунитета на организма понякога брадавиците се развиват отново. Не е известен метод, който напълно да премахне вируса от организма.

Изборът на лечебното средство зависи от броя, големината и разположението  на брадавиците. Те могат да бъдат лекувани чрез лекарства за локално приложение – кремове или разтвори, които се нанасят върху кондиломите по определена схема. Възможно е унищожаването им и чрез хирургически методи, което трябва да става от опитен лекар. Методи на избор са криотерапия, отстраняване с CO2 лазер,  електрокоагулация, или класическа хирургия.

Съществуват и средства, които повишават локалния или общ имунитет на човек, което води до подтискане развитието на ЧПВ в кожата на човек. Тези средства обаче са с висока цена и в случаи на системно приложение са съпроводени със странични ефекти – главоболие, отпадналост, втрисане.

Важно е, когато вашият лекар ви предложи определен начин за лечение да сте сигурни, че сте разбрали какво е то, и да изпълните всички дадени указания, свързани с него.

Лечението значи ли, че вече не съм заразен?

Отстраняването на брадавиците не гарантира унищожаване на вируса, но намалява вероятността  за предаване инфекцията на  партньорите.

Може ли ЧПВ да предизвикат усложнения?

Да. Вирусът, причиняващ гениталните брадавици може да предизвика злокачествени изменения (рак) на шийката на матката при жените. Макар и много рядко такива изменения могат да се наблюдават и при мъжете – в областта на пениса.

Важно е жените с генитални кондиломи да се преглеждат и за влагалищни такива. Веднъж на 6 месеца е добре да се прави т.нар. цитонамазка, за да се изключи начален рак на шийката на матката. При веднъж установени промени при цитонамазката, е необходимо периодично проследяване, за да се проведе лечение във възможно най-ранните срокове от развитие на заболяването.

Оказват ли влияние кондиломите върху бременността и раждането?

Възможно е ако имате кондиломи, те да увеличат размера си по време на бременността. В единични случаи брадавиците могат да станат толкова големи, че да затруднят нормалното раждане.

Брадавиците също могат да се появят за първи път по време на бременността и да изчезнат няколко месеца след раждането дори да не е проведено лечение.

Макар и рядко е възможно кондиломите да се предадат при раждане и на бебето.

Погрижете се за себе си и за партньора си!

Брадавиците са инфекция, предавана по полов път! Ето защо е добре да:

  • партньорът ви да се изследва за наличие на генитални брадавици
  • си направите изследване за други ППБ

 

Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог

Коментари