Публикация

Проф. Кипрос Николаидес ще оперира в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Пионерът и световноизвестен специалист по фетална медицина проф. Кипрос Николаидес ще извърши вътреутробно поставяне на балон катетър на плод, диагностициран с диафрагмална херния, в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.


Вътреутробната операция на на диафрагмална херния с поставянето на балон катетър, която ще извърши проф. Николаидес, ще се проведе в Медицински комплекс Д-р Щерев“ на 16 май, понеделник, от 10:30 часа, в сътрудничество с проф. Атанас Щерев и д-р Петя Чавеева. Интервенцията ще бъде излъчвана на живо посредством камери с висока резолюция и телевръзка от операционните зали на Комплекса и ще бъде наблюдавана от десетки специалисти по фетална медицина, акушер-гинеколози, други медицински специалисти и специализанти. Развитието на телемедицината в България, международното сътрудничество с най-добрите медицински центрове и привличането на изключителни специалисти, които да внедряват последните достижения на световната медицина в България, както и специализацията на млади български лекари в най-добрите центрове в Европа и света е част от политиката на проф. Атанас Щерев да е пионер в иновациите и внедряването на нови технологични и медицински решения в  името на българския пациент.


 

За да наблюдавате на живо опитната ръка на светилото във феталната хирургия проф. Николаидес, запишете се, като попълните регистрационната форма ТУК.

Операцията се извършва вътреутробно под ултразвуков контрол с поставяне на анестезия на плода. С миниинвазивен 3,3 милиметров фетоскоп, в който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, се прониква през устата на бебето и се достига до горната част на трахеята под гласните връзки. Там балонът се раздува и освобождава. Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притиска белите дробове. Така те могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността.  Първата подобна операция в България беше извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико. Успешното извършването на уникални вътреутробни операции за спасяване още в майчината утроба на бебета, диагностицирани с различни усложнения,  нарежда страната ни сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб.

Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Школата на проф. Кипрос Николаидес е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия. Сред неговоте ученици са водещите специалисти по фетална медицина в България като д-р Петя Чавеева, извършила първите вътреутробни операции в България, както и д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова, едни от основателите на българската Асоциация по майчино-фетална медицина. 

Коментари