Публикация

Медици от столичната спешна помощ протестираха

Лекари и медицински сестри от ЦСМП София излязоха на протест, заради несправедливо разпределение на увеличението на заплатите в центъра


Медици от столичната спешна помощ излязоха вчера вечерта на протест. Това съобщи Нова телевизия. Като причина за своите действия те посочиха несправедливо разпределение на увеличението на заплатите в ЦСМП. Медицинските специалисти обясниха, че то е много по-голямо за хората, които работят в администрацията.

От документ, с който Нова разполага, става ясно, че средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" - 35,4%. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева - получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.

За сравнение при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати.

Освен от заплащането си, медиците от Спешна помощ се оплакват още от вербална агресия на работното си място, от лошо отношение на ръководството към тях. Освен това получавали постоянни наказания, което още повече намалявало възнагражденията им.

От своя страна шефът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев обясни, че повишението на заплатите за тази година е с 10 на сто. По думите му от начало на мандата на настоящото управление и настоящия екип на министерството пък сборно повишението за центъра е 42 на сто. Преди две години заплатите в спешната помощ били 600-700 лева, а в момента начинаещ лекар в Центъра започва с 1260 лева, а след година заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност взема 1480 лева, лекар с две специалности - 1500 лева, а завеждащият - 1680 лева основна заплата.

В ЦСМП София работят 942 човека. Хората в администрацията също са висшисти като лекарите, но последните спасяват човешки живот, така че разликата в заплатата е огромна в абсолютна стойност, каза още д-р Гелев. Парите за бонуси са от незаетите щатни бройки, които всеки месец се начисляват на работещите.

По повод обвиненията за вербална агресия д-р Гелев каза, че те не отговарят на истината и дори отбеляза, че „граничат с художествената измислица".

" }-->

Коментари