Публикация

Остеоартритът не е старческа болест


Хората често грешат, когато свързват артрита със старостта. Всъщност остеоартритът (ОА - форма на заболяването) наистина засяга възрастни хора, но не е обвързан с процесите на остаряване. Освен това се увеличава броят на по-младите пациенти.

Заболяването се развива постепенно още преди да са се появили симптомите. Може да се прояви в една става, но обикновено засяга няколко.

Проф. Филип Конахън от университета в Лийдс развенчава няколко често срещани заблуди за болестта.

Джогингът ще доведе до остеоартрит на по-късен етап от живота.
Физическите упражнения не причиняват артрит. Обаче тези, които се занимават активно със спорт и са получили някаква травма на става биха могли да развият ОА. При нараняване рехабилитацията е важна за правилното възстановяване на засегнатото място.

Времето влошава остеоартрита
Твърдението, че артритът се влошава, когато атмосферното налягане падне точно преди да завали, не е научно доказано. Няма данни, които да потвърждават теорията, че времето и климатът оказват ефект на болестта. ОА има навсякъде по света, при всякакви условия.

Артритът се влошава с възрастта
Той не е дегенеративно заболяване, което се влошава с времето. Някои проблемни стави се „успокояват” след няколко години. Различните стави реагират различно в зависимост от тежестта, което поемат.

Киселите храни и млечните продукти влошават остеоартрита
Няма доказателства, че консумацията на кисели храни (портокали, домати и др.) влошава ОА.  Някои от тези храни са богати на витамини, които са необходими на имунната система.

Млечните продукти също не причиняват артрит. Избягването им обаче може да повлияе отрицателно – калцият е изключително важен за костите.

Червеното вино предпазва от артрит 
Няма доказана полза за пациентите с ОА от употребата на червено вино.





Коментари