Публикация

THD

THD (Transanal hemorrhoidal dearterialization) процедурата предоставя минимално инвазивен хирургически подход, който лекува не само самите хемороиди, но и причината за тяхната поява.


Какво представлява метода?


Това е метод за лечение на хемороиди и анален пролапс, при който с помощта на ултразвукова сонда /доплер/ се локализират кръвоносните съдoве, които кръвоснабдяват хемороидалните възли. Тези кръвоносни съдове се прошиват и лигират, при което се спира притока на кръв към хемороидите и те постепенно атрофират /изсъхват/.  Шевовете се поставят в крайната част на ректума, където на практика няма рецептори за болка и това прави процедурата почти безболезнена.  При всички други техники за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се премахне главната причина за тяхното развитие. Често вътрешните хемороиди са съчетани с пролапс /изпадане/ на лигавицата на аналния канал. С този метод след обшиване на съдовете се прави специален шев на ректалната лигавица и след пристягане на конеца изпадналата тъкан „се прибира” към ануса.

THD методът разширява показанията за оперативно лечение, защото досега няма адекватно оперативно лечение на аналния пролапс, а този метод е една добра алтернатива. Много от пациентите се лекуват с медикаменти, което има временен ефект, докато този метод дава шанс за окончателно излекуване и справяне с проблема.

Каква техника се използва за операцията?


Използва се специален апарат с ултразвуков накрайник (сонда) и източник на светлина. Към апарата се използват индувидуални консумативи за всеки пациент.


Коментари