Публикация

Менопаузата ускорява стареенето

Учени установиха, че тя засилва износването на клетките средно с 6 процента



Менопаузата и безсънието, което често върви ръка за ръка с нея, могат да ускорят стареенето при жените, потвърдиха две нови изследвания в САЩ.

„Десетилетия наред учените имаха разногласия за това дали менопаузата причинява стареене или стареенето е причина за менопаузата при жените“, обяснява Стив Хорват, един от водещите изследователи и в двете изследвания.

„Това е като спора кое е първично  - яйцето или кокошката. Нашето изследване е първото, което демонстрира, че менопаузата наистина ви състарява“, обяснява Хорвът, който е професор по човешка генетика и биостатистика в Училището по медицина „Дейвид Джефън“ в Калифорнийския университет – Лос Анджелис.

Екипът на Стив Хорвът и колегите му установил, че менопаузата усилва стареенето на клетките средно с около 6 процента. Според ученият това може и да не звучи като голям процент, но определено

оказва влияние върху продължителността на живота при жената

Така например ако при една жена менопаузата започне рано - на 42-годишна възраст, когато тя стане на 50 г., ще бъде с цяла една година биологически по-възрастна от жена, при която менопаузата започне на 50 години.

Безсънието, което често придружава менопаузата, може също да доведе до по-бързо биологично стареее, показа второто изследване. „При изследваните жени тези, които се оплакваха от неспокоен сън,

често събуждане през нощта, трудно заспиване

и събуждане твърде рано сутрин

като цяло се оказаха с по-голяма биологична възраст от тези, които бяха на същата възраст, но нямаха подобни симптоми“, обяснява авторката на изследването за съня Джудит Карол, асистент по психиатрия в Института по неврология и човешко поведение в Калифорнийския университет.

Ако не получавате достатъчно възстановителен сън, това може не само да се отрази на начина, по който се чувстваме и работим на следващия ден, но и да се отрази на скоростта, с която цъка биологичният ни часовник.

Двете изследвания включили повече от 500 жени. Резултатите от тях бяха публикувани в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences and Biological Psychiatry.

 Източник: http://www.webmd.com

 

Коментари