Публикация

Ядем пържено, печено и карамелизирано - остаряваме по-бързо

Материалът е откъс от подготвяната за печат книга на проф. Димитър Чавдаров


Материалът е откъс от подготвяната за печат книга на проф. Димитър Чавдаров „Да остаряваш бавно е изкуство“. В. „Животът днес“ ще публикува и други важни и интересни тези на автора от новата му книга. Ще информираме аудиторията кога изданието ще бъде достъпно на пазара

Проф. Димитър Чавдаров завършва медицина в София. През 1963 г. започва работа в Института за мозъка при БАН и успоредно с това в Медицинска академия – София. През 1973 г. защитава кандидатска дисертация, а от 1982 г. е доктор на медицинските науки. Званието „доцент“ получава през 1976 г., а от 1982 г. е професор по неврология. Има над 300 научни трудове, участие в написването на редица учебници, ръководства и монографии. Изследванията му са в областта на централната нервна система, главно в областите епилепсия, лекарствени средства и неврофизиология. Избиран е в ръководни органи на редица наши и международни медицински организации. Председател е на Дружеството против епилепсия – член на Международната лига. Удостоен е със званието БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР за 1998 г.

Процесите на стареенето ангажират активно вниманието на учените. До днес е известно, че с годините обменните процеси в организма се променят неблагоприятно, което се дължи на наследствени фактори, начина на живот и влиянието на околната среда. Много са забележителните постижения в тази област, особено за преодоляването на уврежданията от редица тежки заболявания, коригиране на наследствения код и други, които ускоряват процесите на стареене. За съжаление в разгадаването на стареенето има още много неизвестни. Но сигурното е, че повечето хора с вредния си начин на живот и хранене сами предизвикват по-бързото си остаряване.

Един незадължителен, случаен за нормалната обмяна на веществата в организма процес играе изключително важна роля за настъпването на преждевременна и тежка старост. Това е вътрешното (ендогенно) свързване на захари с протеини или масти в организма, означавано като гликиране или казано по-популярно - озахаряване. Протеините и захарите са от жизнено значение за изграждането на тъканите и имат различни пътища на обмяна съобразно потребностите на организма, затова тези сложни процеси се управляват от ензимни системи според конкретните изисквания.

При отсъствие на ензимна регулация обмяната на протеините и захарите се осъществява едновременно и смесено,

като малки части от абсорбираните прости захари - глюкоза, фруктоза и галактоза, се гликират в кръвния поток и преминават в редица токсични продукти. Без участието на ензими тези вредни съединения не могат да бъдат елиминирани и нарушават нормалните обменни процеси. Така се уврежда синтезът на колаген и еластин, което е важен фактор за стареенето и възникването на редица заболявания като диабет, бъбречни, сърдечносъдови - атеросклероза, хипертония, инсулти, болестта на Алцхаймер, увреждане на слуха и зрението. Настъпилите промени в синтеза на фибриногена и колагена са причина за формирането на аневризми и тежки кожни промени. При интензивно гликиране е възможно възникването и на ракови заболявания. При хора, генетично предразположени към ендогенно гликиране, състаряването е интензивно и трудно преодолимо.

Целият материал >>


Коментари

Милен  Цветанов
31 авг 2016 17:34

Към пърженото и карамелизираното бих включил и ПАНИРАНОТО. От изброените печеното все пак е най-здравословно. Всички са не само антиейджинг, но и са ужас за целия храносмилателен тракт. То и сладоледа е сред тях, но пък да му се не види - обичам го! Сега отивам да се почерпя!

Поздравления! Страхотен материал