Публикация

Бързото хранене - мода, удобство или навик


След богатите, вкусни и домашно приготвени ястия по празниците стомахът се нуждае от почивка, но връщането към работния график води след себе си и старите навици – хапване на крак, продължително гладуване, както и консумиране на т.нар. бързи храни, които са висококалорични и не съдържат никакви полезни съставки.

Хамбургер, пържени картофки, пица, дюнер, понички, хотдог са в черния списък за организма.

Богомил Николов – председател на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), коментира въздействието на вредните храни върху здравето:

 „Каквото и да се говори за т.нар. junk foods, като излезе за обяд от работа, българинът ще изтича да хапне набързо, а няма да седне да се нахрани спокойно с нещо по-здравословно. 

Когато аз бях ученик, имахме часове по правилно хранене, където ни учеха, че храната трябва да се сдъвче между 50 и 60 пъти, преди да се глътне. А златно правило е да не се разсейваме, докато ядем. Времената обаче се промениха и въпросът вече е с какво, а не как се храним.”

След консумация на fast food продукти често сме жадни, защото те съдържат много сол. Засищат ни, но след няколко часа пак сме гладни, защото сме погълнали празни калории и нищо полезно.

Знаете ли какво се крие зад хрупкавата панировка на пилето от заведенията за бързо хранене? Отговорът е: тройно препържване. Никой не може да каже какво точно има в кренвиршите, така приятно ухаещи в топлия хотдог.

Запитайте се защо си причинявате всичко това!

Направете усилие да се храните по-здравословно, за да се чувствате добре. Не защото е модерно, не защото изглеждате по-пълни в новия си костюм или искате да спазите новогодишното си обещание, а защото здравето ви го изисква. 

Коментари