Публикация

Д-р Пенка Стоянова: При кашлица и болно гърло започнете с билкови средства

Д-р Пенка Стоянова: При кашлица и болно гърло започнете с билкови средства

Като ефикасно средство срещу детската кашлица периатърът препоръчва билковият сироп на Ентитус. При болки в гърлото силна и безопасна помощ са таблетки за смучене със същото име.


-р Пенка Стоянова е специалист по детски болести и по обща медицина

-         Д-р Стоянова, с какви проблеми се обръщат основно към Вас пациентите Ви през есента?

-         След промяната на времето отчитам значително нарастване на респираторните заболявания не само при децата, но и при възрастните. Най-често установявам ринити, ринофарингити, ангини, бронхити. Причината е в намаления имунитет заради застудяването, както и в циркулацията на повече вируси.

-         Как подхождате към тези пациенти?

-         Всичко зависи от възрастта, общото състояние и евентуалните придружаващи заболявания при конкретния болен. Но като правило първо предписвам някакъв имуностимулатор, симптоматични средства срещу запушения нос и ако се налага - за понижаване на температурата. При болки идраскане в гърлото имам много добър опит с лозенгите за смучене Ен-Ти-Тус, а ако се е появила кашлица, предписвам сиропа на Ен-Ти-Тус. Той съдържа ефективни естествени билкови съставки с противовъзпалително и отхрачващо действие. Аз съм от поколението лекари, които учихме в университета за същността и значението на фитопрепаратите (на растителна основа) и при обективна възможност винаги ги включвам в лечебната схема.

-         Най-често родителите се притесняват и дори изпадат в паника от висока температура…

-         Напълно сте прав. Но всъщност повишаването на температурата е една нормална и добра реакция на организма срещу причинителите на инфекции. До 37.5 градуса не трябва да се дават антипиретици (понижаващи температурата средства), дори според американските лекари – до 38 градуса. Моята препоръка е при децата с някакъв допълнителен риск медикаменти срещу температурата да се дават над 37.5, а при другите деца – над 38 градуса. Трябва да се използват и физикалните методи за понижаване на температурата, а не детето да се завива допълнително, за да „не настине повече“. Прием на повече течности със стайна температура, проветряване и по-леки дрехи, компреси с хладна вода имат своето значение. Като педиатър аз се притеснявам повече от болки в корема в хода на едно заболяване, а не от температурата. Защото в ранната възраст никога не можеш да си сигурен дали не се развива някакво остро хирургично заболяване.

-         Вие каква практика поддържате – един вид антипиретик ли да се дава на детето, когато се налага, или да се редуват различни препарати?

-         Скоро на научна конференция, посветена на този проблем, обсъдихме, че се предпочита монотерапия. Ако се започне с медикамент, съдържащ парацетамол, да се дава това лекарство в определените от лекаря дози и интервали, а не да се редува например с ибупрофен. Родителите винаги трябва да четат не само търговското наименование на медикамента, но и какво активно вещество съдържа, защото основните температуропонижаващи лекарства се предлагат под много различни наименования. Важното е да се знае, че до 18 години не се дава аспирин, защото има опасност от един специфичен тежък синдром – синдром на Рей.

-         Родителите често настояват бързо на детето им да се предпише антибиотик, това оправдано ли е?

-         Винаги постъпвам индивидуално. В повечето случаи познавам детето и семейството и знам терена, върху който се развива дадено заболяване. Разбира се, от първия-втория ден на едно простудно заболяване не се изписва антибиотик. Вече споменах, че държа на билковите препарати и изписвам като начало билкови таблетки и сиропи. Към антибиотик преминавам след контролен преглед, когато установя, че се развива бактериално усложнение. Важно е обаче паралелно с антибиотика да се приема и пробиотик, защото той помага срещу някои от неговите странични ефекти. Сега има много пробиотици, но моето предпочитание е към Лакто-4, който не само предотвратява свързаните с антибиотичния прием дисбактериози и диарии, но засилва имунитета. 

Коментари