Публикация

Проф. Атанас Щерев: Акушерките трябва да имат самостоятелна дейност, заплатена от НЗОК

Проф. Атанас Щерев: Акушерките трябва да имат самостоятелна дейност, заплатена от НЗОК

Необходимо е бременната да направи поне четири прегледа, като много от дейностите от женска консултация могат да бъдат извършвани от акушерки.


Акушерките трябва задължително да участват самостоятелно в провеждането на женска консултация. Това обяви проф. Атанас Щерев, консултант по репродуктивна медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в София. В своя презентация, по време на провелия се X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, той коментира, че тази дейност трябва да бъде заплатена от НЗОК.

Според проф. Щерев нещата, с които акушерката може га се занимава самостоятелно, като тази дейност се покрива от здравната каса, са пет:

  • Семейното планиране
  • Женска консултация
  • Нормалното раждане
  • Следродилен патронаж
  • Скрининг за онкологични заболявания на маточната шийка и маточната лигавица

Проф. Щерев каза, че акушерката трябва да бъде много добре подготвена, за да извършва тези дейности. По думите му само обучението за самостоятелно провеждане на женска консултация трябва да бъде една година. „След завършването на университета тя трябва да има повече познания в тази област от всеки лекар, който не е акушер-гинеколог“, добави той.

Според специалиста помощта на акушерката трябва да бъде получена от бременната жена още при първото си посещение при лекаря. Той обясни, че тя би могла да подготви, както физически, така и психически бъдещата родилка. „Раждането е физиологичен процес, но жената трябва да се подготви. Не е ли подготвена психически, не знае ли условията, при които се провежда и няма ли физическа подготовка за мускулите на ръцете, на краката и на коремната преса, тя няма да може да упражни изгонващите сили във втория период на раждането“, обясни проф. Щерев. Той добави, че в родилна зала се случва това, което е подготвено в женската консултация.

Проф. Щерев заяви, че бременните трябва да минат най-малко на четири прегледа, като първото посещение при специалистите трябва да е свързано преди всичко с ранна диагностика на възможна патология. Ето защо още през първия триместър трябва да се направи АГ-анамнеза, биохимични и кръвни изследвания, изследване на урина, проверка на кръвното налягане, ръст, тегло и обиколка на корема и др.

През втория триместър жената освен кръв и урина, тегло и обиколка на корема, трябва да се проверява за отоци ръцете, глезените и лицето и да се прави орален глюкозотолерантен тест.

В третия триместър се определя изключително важния биофизичен статус. От 30 гестационна седмица е необходимо да се прави подготовка на гърдите за кърмене, защото много от жените нямат мляко след раждането.

По думите му всички тези неща спокойно могат да се правят самостоятелно от акушерките. Той добави, че те могат да наблюдават също така маточните контракции по време на бременност и сърдечните тонове. 

Коментари