Публикация

Над 200 хил. случая на анорексия и булимия у нас за две години

Как да се разпознае опасното хранене?


Над 200 000 случая на анорексия и булимия са регистрирани у нас за последните две години. 90% от тях са при момичета между 12 и 18 години, съобщава Нова телевизия.

Психотерапевти от неправителствената организация „Психодраматичната работилница“ преподават в шест столични училища как да се разпознае хранителното разстройство. 

Анорексия и булимия могат да се отключат заради несподелена първа любовна тръпка, вторачване във външния вид или проблеми в семейството, твърдят специалистите. Децата обаче трябва да са наясно - не е хубаво да се яде заради чувства.

Петокласниците, включени в курса, вече знаят какво е булимия. Анорексията е сред психическите заболявания с най-висока смъртност. Затова отрано децата се учат да я познават и да я разпознават по чувството.

Анорексията започва невинно – с прекомерния интерес към диети, написа неотдавна в credoweb.bg д-р Екатерина Борисова, психиатър. 

По думите й храненето, теглото, здравословният начин на живот стават основна тема за разговор. Пациентките започват да упражняват контрол върху приготвянето на храната, съобразен с техния вкус и начин. 

Могат да започнат сами да готвят за близките си, да сядат на масата заедно с тях, но използват различни извинения да не се хранят. Или започват да се хранят самостоятелно. С времето избягват семейните празници и всички събития, свързани с храненето. Започват интензивни физически упражнения – бягане, джогинг, танци, изчисляват непрекъснато приетите и изразходвани калории. Променят стила си на обличане – широки дрехи, скриващи тялото им, по-дебели дрехи, за да компенсират понижената телесна температура.

Стават импулсивни, капризни, раздразнителни, често сменят настроенията си, поради постоянното борене с епизодите на глад. Постепенно се появява чувството за вина, че са прекалили с храната, или че тя е неправилно подбрана. Чувството за несигурност и стремеж да постигнат идеален външен вид стават постоянни, поясни д-р Борисова.

Според нея това води до депресия, апатичност, интересът към секса се намалява и губи. Често пътят към идеалното тегло е свързан с употребата на диуретици, лаксативи, епизоди на преяждане с последващо повръщане т. нар. тантал - полифем синдром.

Д-р Борисова е категорична, че проблемът често е неглижиран и възприеман от обществото като „каприз“. 

Повече по темата, четете тук и тук.

Коментари