Публикация

5 важни факта за норовируса

5 важни факта за норовируса

Все още няма ваксина срещу вируса на круизните кораби. Основният съвет е да се мият често ръцете


Наричат го понякога вирус на круизните кораби. Големите туристически лайнери, домовете за стари хора и дневните центрове за деца са местата, където най-често се среща норовирусът. Това е заразен стомашен бацил, който инфектира всяка година 685 милиона души по света. За норовируса няма специфично лечение и е особено опасен за малки деца и възрастни хора. Въпреки това обаче сравнително малко изследователи му отделят достатъчно време, за да го проучат. Учени от Училището по медицина към Университета на Вашингтон и медицинското училище на Университета на Мичиган събраха всичката известна досега информация за вируса в статия, която бе публикувана през ноември в сп. Trends in Molecular Medicine.  

1.    Хората могат да разпространяват вируса месеци наред
Норовирусът има голяма издръжливост по отношение на дезинфектантите. Може да се разпространи много бързо, тъй като инкубационният му период е средно 1 – 2 дни. Типичните симптоми са стомашна болка, гадене, повръщане и диария, като отминават в интервал от 1 до 4 дни. Възможно е обаче човек да разпространява вируса преди появата на симптомите или след тяхното отшумяване. Здрав човек може да носи и разпространява заразата до няколко месеца, а човек с намален имунитет може да сее заразата години. Сериозността на симптомите няма връзка с разпространението на норовируса и това прави защитата срещу него много трудна.

2. Ако сте в заразена среда? Мийте си ръцете
Норовирусът се развива най-добре на пълни с хора обществени места. Взривове на заболяването се наблюдават, когато хората консумират заразени храна и напитки, докосват инфектирани повърхности или са в контакт с вирусопреносител.
„Норовирусът е изключително заразен и затова е много важно да се мият ръцете колкото може по-често. Ако установите, че имате някакви симптоми, избягвайте да приготвяте храна за други хора и почистете с белина всички повърхности, за които смятате, че може да са заразени“, обяснява съавторката на изследването д-р Меган Болдридж, която изследва патогените и човешкия микробиом в Училището по медицина към Университета на Вашингтон в Сейнт Луис.  

3.    Някои хора са по-податливи на вируса от други
Има много различни щамове на норовируса и хората могат да се заразят многократно през живота си. Инфекцията е различна за всички биологични видове, а как хората реагират на вируса зависи от гените им. По-здравите хора може да се заразят и да изпитват в продължение на няколко дни симптоми, които да им причиняват дискомфорт. Тези оплаквания обаче ще отминат бързо. Ако обаче се зарази човек, чиято имунна система е отслабена, той може да получи хронична омаломощаваща инфекция, която да се окаже много пагубна за здравето им. 

4.   Норовирусът може да провокира други чревни проблеми
Учените предполагат, че норовирусът може да е потенциална причина, която да провокира други стомашночревни заболявания, включително Синдрома на дразнимото черво и възпалителни заболявания на червата.
При определени условия инфекцията с норовируса може също така да промени нормалните бактерии, намиращи се в червата, като по този начин позволи на други инфекции да се появят. 
Макар че са необходими още изследвания по отношение на причините за различните чревни заболявания, вече е известно, че различните патогени могат да повлияят на това как реагира вирусът. Тези реакции от своя страна могат да предизвикат други чревни проблеми. „Вече започваме да разбираме малко по малко, че има много сложна взаимовръзка между инфекцията на норовируса и останалите различни патогени и бактерии, които присъстват в черват. Всички тези фактори си взаимодействат по един сложен начин в червата“, обяснява д-р Болдридж.

5.    Няма ваксина, но вече се появяват нови стратегии
Ваксините и изследванията за окриване на лечение на норовируса са доста ограничени заради липсата на разбиране на това какво причинява инфекцията при хората. В последно време обаче бяха направени изследвания при мишки, които идентифицираха определени биологични фактори, способни да забавят и дори да убият вируса.
"До момента ваксините се правеха преди всичко от частици, наподобяващи вирусите. Някои нови развития обаче могат да направят възможно разработването на една жива, разредена ваксина, което е наистина вълнуващо. Ако имаме модели на животни и на клетъчни култури, в които можем да поставим вируса да се развива  и да наблюдаваме как дейтва, ще разберем по-добре природата на вируса и ще мислим в посока на стратегии за ваксиниране“, коментира д-р Болдриж. 

Източник: Сайънс дейли

 

Коментари

Най- важното при съмнения за норовирус е да се избягва каквато и да била кросконтаминация. Болният трябва да бъде изолиран, в стаята да не се пуска климатик и прахосмукачка. Помещението трябва да се проветрява често. Има специален препарат - Kohrsolin, който се използва да дезинфекция на всички хот спотс при норовирус - дръжки на врати, ключове за осветление, седалка на тоалетната чиния, дистанционно за ТВ, телефонна слушалка, както и чиниите и приборите трябва да се потапят и престояват в разтвор с Kohrsolin.Иначе нищо кой знае колко страшно не може да се случи, ако се вземат нужните мерки и болният спазва подходящ за състоянието му хранителен режим и приема много течности. Всичко преминава в рамките на 1-4 дни. А ако трябва да погледнем положително, норовирусът ти помага бързо и лесно да свалиш няколко излишни килограма - за съжаление по неприятен начин :)