Публикация

АГ специалистите от МБАЛ „Света София” вече предлагат и “офис” хистероскопия!

АГ специалистите от МБАЛ „Света София” вече предлагат и “офис” хистероскопия!

От 13 до 17 март 2017г. д-р Илияна Мазнейкова и д-р Илиана Христова от АГО на МБАЛ „Света София” бяха на практическо обучение по офис и оперативна хистероскопия.


Обучението се проведе в Университетска болница "Федерико II" в Неапол, Италия. Лично световноизвестният специалист по хистероскопия и главен консултант на една от водещите компании за ендоскопска апаратура - проф. Атилио Ди Специо Сардо обучаваше българските си колеги. В продължение на седмица д-р Мазнейкова и д-р Христова, под ръководството на проф. Сардо, усвояваха тънкостите на тази операция. "Офис" хистероскопията се прави амбулаторно, тоест, в кабинет в лечебното заведение и продължава не повече от 10 мин. И още предимства - не се използва упойка, а доскомфортът е минимален. Пациентката е в съзнание и може активно да участва, като наблюдава на монитор какво се прави, следвайки принципа ”see and treat” – проблемът и неговото решение се виждат. При желание пациентката може да има компания от близък човек до себе си по време на операцията.
МБАЛ „Света София” разполага с цялото оборудване за извършване на "офис" хистероскопия. На 20 март беше извършена успешно интервенция на 40г. жена.

Вашият лекар ще ви препоръча хистероскопията ако вие имате:
-Кръвоизливи или неправилни маточни кръвотечения
-Съмнение за полипи на маточната кухина
-Миомни възли, които нарушават кухината на матката
-Съмнение за вродени аномалии на матката-двурота, с преграда
-Спонтанни аборти
-Стерилитет
-Подготовка за ин витро оплождане
-Предракови изменение на шийката на матката

Коментари