Публикация

Бременните трябва редовно да мерят кръвното си заради риск от прееклампсия

Бременните трябва редовно да мерят кръвното си заради риск от прееклампсия

Ранният скрининг може да предотврати сериозни усложнения забъдещата майка и плода


Гинеколозите трябва да измерват кръвното налягане на бременните жени при всеки редовен профилактичен преглед в рамките на скрининг за прееклампсия. Показват нови инструкции към лекарите в САЩ, обявени от здравните власти, съобщава Ройтерс.

Прееклампсията е сериозно състояние, което може да застраши здравето и дори живота на майката и плода. То се характеризира с повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината след 20-та седмица на бременността. Освен това може да се появят отоци по стъпалата, краката и ръцете. 

Много лекари в САЩ и сега следят кръвното налягане през цялата бременност на своите пациентки. Американската служба за превантивни действия  USPSTF обаче променя официалните си инструкции за първи път от 1996 г., за да покаже, че скринингът по време на всеки преглед ще помогне на докторите да открият и лекуват прееклампсията, преди тя да ескалира от лек проблем до живото застрашаващо състояние. 

Ранният скрининг може да предотврати сериозни усложнения забъдещата майка и плода

Новите препоръки

Прееклампсията е един от най-сериозните здравословни проблеми, с които се сблъскват бременните. Тъй като състоянието е доста разпространено и може да бъде опасно, американската служба предлага две отделни препоръки, които да помогнат на жените да намалят риска от това състояние. Едната препоръчва скрининг за прееклампсия за всички бременни. Другата е за жени, които са имали и преди високо кръвно и са с висок риск да развият състоянието – за тях препоръката е да вземат аспирин в малка доза след първите 12 седмици на бременността като превенция, обяснява д-р Морийн Фипс, изследователка на женското здраве в Университета „Браун“ в Роуд Айлънд, и член на USPSTF. 

Прееклампсията може да се развие много бързо, като в типичния случай това става след 20-та седмица от бременността. Възможно е през първите седмици скринингът да показва нормални резултати и след това жената да развие прееклампсия. 

Какви са рисковете

Ако това състояние не бъде контролирано, бременната може да получи инсулт, гърч и отказ на някой орган, в редки случаи може да се стигне до смърт. Заболяването е опасно и за плода – растежът в утробата на майката се забавя, при раждането бебето е с ниско тегло, може да се стигне и до смърт. 

Ранният скрининг може да предотврати сериозни усложнения забъдещата майка и плода

Бременни, които са застрашени от заболяването, обикновено страдат от  наднормено тегло, диабет, бъбречно заболяване, лупус или ревматоиден артрит. Също така, ако бременната има майка или сестра, които са се разболели, тя също така е застрашена.   

Освен това, рискът от заболяването нараства с възрастта. Затова жените може да намалят опасността, като решат да станат майки по-млади, съветва д-р Дана Госет, изследовател акушер-гинеколог  към Университета на Калифорния, Сан Франциско. Отделно от това, важно е жената да вземе мерки за всички свои здравословни проблеми, преди да забременее, съветва специалистката през агенция Ройтерс.

Коментари