Публикация

Нови доказателства, че кетаминът помага при депресия

Нови доказателства, че кетаминът помага при депресия

Болкоуспокояващото може да облекчи до часове симптомите, като третира определен участък от мозъка, установи ново проучване в САЩ


Учените отдавна изследват болкоуспокояващото кетамин като алтернативен начин за лечение на хора с депресия, за които няма друга опция. Последното проучване по въпроса, проведено от учени в Тексас, САЩ, установява, че лекарството действа бързо, като води до значително подобрение на настроението  и може да повлияе на хора, които не са се подобрили с други видове лечение. 

Как действа?
Изследователите от Медицинския център към Югозападния университет на Тексас разкриват механизма, по който действа кетаминът. Според екипа това става с помощта на ключов протеин, който има ефект на силен антидепресант, съобщава изданието Medical daily.

Резултатите от изследването, публикувани в сп. Nature, показват, че лекарството действа, като блокира част от мозъка, известна като NMDA рецептор.  „Тъй като NMDA рецепторът, който е мишена на действието на кетамина, не е включен в механизма, по който действат класическите антидепресанти, нашето изследване отваря нови възможности за създаването на лекарства“, обяви в изявление авторката на изследването д-р Лиза Монтеджа. 

Данните от изследването са толкова окуражителни, че Федералната администрация за лекарствата в САЩ е дала статут на терапевтичен пробив на 2 лекарства на основата на кетамина и разрешение за излизане на пазара по бързата процедура. 
Все пак, изследванията, които досега са провеждани с кетамин, са сравнително малко. Изследователите все още има много какво да научат по отношение на това доколко добре кетаминът лекува депресията, както и какви са дълготрайните му странични ефекти. Все пак научните среди са оптимистично настроени за бъдещата употреба на веществото.

Възможно е това да се окаже най-вълнуващото развитие в рамките на моя живот по отношение на лечението на афективните психически разстройства“, коментира Жерар Санакора, директор на Програма за изследване на депресиите към университета „Йейл“ в САЩ.  
Някои изследвания вече показаха, че малките дози кетамин са способни на облекчат симптомите на болния в рамките на часове или понякога дори минути. За съжаление обаче лекарството, известно като „Специалният К“, може да се прояви с цял набор от тежки странични ефекти.  Изследване установи, че веществото може да предизвика халюцинации, паника, пристъпи, гадене, проблеми с паметта и жлъчката. 


 

История на кетамина
Кетаминът е упойка, която блокира болката. Веществото е разработено за първи път през 60-те години на миналия век и е използвано за операции на войници по време на войната във Виетнам. Използва се и като успокоително във ветеринарната медицина.

В допълнение към това, че намалява болката, кетаминът предизвиква у пациента чувството, че той се отделя от собственото си тяло. Заради този ефект „извън тялото“ препаратът става много популярен за празненства в клубове и по партита, като са го нарекли „Специалният К“.

През 2000 г. изследователи започвят да изучават дали кетаминът може да се използва за лечение на депресия. През годините оттогава е установено, че препаратът подобрява настроението много по-бързо от традиционните антидепресанти и има ефект при пациенти, при които останалите препарати не са подействали. 

В САЩ кетаминът е одобрен от Федералната агенция за лекарствата като упойка за хирургични и диагностични процедури. Използва се също така при лечение на депресии, посттравматичен стрес, различни афективни разстройства и болки от невронен характер, припомня изданието WebMD.

Коментари