Публикация

За разноцветните петна по кожата...

За разноцветните петна по кожата...

Разноцветният лишей е често срещано гъбично заболяване на кожата, при което се появяват многобройни разноцветни петна по нея. Петната са обикновено кафяви или бели, но може да са и розови, откъдето идва и името – разноцветен лишей.


    Заболяването се среща по-често в страните с влажен и топъл климат и през летните месеци, като боледуват предимно млади хора, особено активно спортуващи и лицата с повишена потна и мастна секреция. През зимата обикновено петната изчезват, но следващата година отново се появяват, щом се затопли времето. Най-често са засегнати младите във възрастта 15-40 години.

      Кожата се покрива с разноцветни кръгли или овални петна, разположени по гърдите и гърба. Може да бъдат засегнати шията и/или ръцете,  много рядко други части от тялото. Петната се виждат най- добре, ако кожата е с тен. Те са обикновено кафяви или бели на цвят, но могат да имат и розов, или жълтеникав оттенък. Понякога по повърхността на петната се вижда леко залющване, което впоследствие изчезва. Отделните петна нарастват бавно, понякога може да се слеят едно с друго. Обикновено пациентите нямат оплаквания, но в някои случаи може да се усеща лек сърбеж.

    Разноцветният лишей се причинява от гъбички от рода маласециа, като около 18% от децата и 90-100% от възрастните имат по кожата си тези гъбички, които са част от нормалната кожна флора и затова не са заразни. Тяхното развитие зависи от липидите и аминокиселините по повърхността на кожата. При по-мазна кожа, при силно изпотяване, при горещо време, киселинността на кожата се променя, липидите по кожната повърхност се увеличават като това води до усилено размножаване на гъбичките и съответно до проява на разноцветни петна.

    Различните варианти на лишея – кафяв, розов или бял, обикновено се срещат поотделно, но при някои от засегнатите може да са в комбинация. При пациентите с кафяви петна, гъбичките водят до увеличаване на пигментните гранули в меланоцитите (пигментните клетки в епидермиса). Белите петна се дължат на химични субстанции, произвеждани от гъбичките маласециа, които пречат на функцията на меланоцитите и затова не се пигментират. Розовият цвят се дължи на леко възпаление, отново причинено от същите гъбички. Често този вариант може да се комбинира със себореен дерматит по лицето или главата.

    Диагнозата на заболяването е лесна, но трябва да се постави от дерматолог, за да се разграничи от витилиго или друг вид петна по кожата. В по-трудните случаи се използва специална лампа на Wood в тъмно помещение, чрез която става видима специфичната жълто-зеленикавата флуоресценция на гъбичките. При нужда може да се направи и микроскопско изследване.

     Лечението не е трудно. При леко изразени кожни промени се препоръчват локални противогъбични средства под формата на кремове, лосиони, гелове или шампоани. Те се нанасят върху петната обикновено 2 пъти дневно в продължение на няколко седмици. При по-тежко състояния и по-разпространени петна по кожата на тялото, се прилагат противогъбични лекарства под формата на таблетки, като обикновено лечението трае 7 дни. За да се предотврати повторна поява на петната, се налага прием на противогъбичните таблетки един път месечно за период от няколко последователни месеца. При предразположени към развитие на разноцветен лишей пациенти, петната може да се появят отново след няколко месеца (обикновено при настъпване на лятото). Повторната поява на петна се дължи на факта, че гъбичките маласециа са част от нормалната флора на кожата и при определени условия започват отново усилено да се размножават. Важно е да се прави профилактика, която се състои в редовно къпане със специален шампоан против гъбички (няколко пъти месечно).

  Трябва да се избягва употребата на прекалено мазни козметични средства. Препоръчително е да се използват дезодоранти против изпотяване. Облеклото трябва да е памучно и дрехите да не са прекалено тесни. При някои пациенти белите петна остават по повърхността на кожата независимо от излекуването на инфекцията и в тези случаи се препоръчват няколко  слънчеви бани, за да може кожата отново да пигментира и да се изравни тена.

За консултация с д-р Герговска:  +359887989082

Повече информация може да намерите на:

https://www.drgergovska.com/blank-oeajq

 

 

Коментари