Публикация

Клиниката по инфекциозни болести на ВМА-София пълна с болни от лаймска болест

Клиниката по инфекциозни болести на ВМА-София пълна с болни от лаймска болест

Как най-лесно и безопасно да извадим кърлеж. Заразяване, първи симптоми, стадии на развитие на лаймска болест.


Лаймската болест e инфекциозно трансмисивно заболяване, което се предава на хората чрез ухапване от инфектирани кърлежи. Заболяването преминава през няколко клинични стадия и засяга различни органи и системи

Първият стадий на заболяването започва с еритема мигранс (зачервяване)  На мястото на ухапването се появява папула, която постепенно се разширява и се образуват обриви с ярко зачервен ръб с размери от няколко сантиметра, но може да обхваща и обширни участъци от тялото. Най-често се появяват по бедра, подмишници, седалище. Еритема мигранс се задържа около 3-4 седмици и обикновено се съпътства от общо неразположение, главоболие, повишена температура. Тези прояви могат да продължат различно дълго време, да се появят преди или след еритема. В ранните фази на заболяването ставните и мускулни симптоми са слабо изразени - мигриращи мускулни болки, болки по ставите и сухожилията, които са бързопреходни и не се съпътстват от оток и зачервяване. В първи стадий могат да се проявят и леко изразени неврологични симптоми - менингеално дразнене мъчително главоболие и скованост във врата.

През втория стадий на заболяването, няколко месеца след началото се изявяват симптоми от страна на опорно-двигателния апарат - пристъпи на болезненост и оточност на ставите. Те се подуват, стават болезнени, топли или зачервени.  Усложненията хронифицират, развиват се ерозии, хронично възпаление на костната и хрущялната тъкан.

Изразени отклонения се появяват и от страна на централната нервна система-енцефалит, миненгит, неврит на черепно-мозъчни нерви, моторни и сензорни нарушения, миелит. Неврологичните нарушения се задържат различен период от време, могат да рецидивират или хронифицират. Няколко седмици след началото на заболяването се появяват и симптоми от страна на сърдечно-съдовата система. Най-често те се изразяват в ритъмно-проводни нарушения.

След месеци и години болестта преминава в 3 стадий. Нарушенията от страна на нервната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система хронифицират, което води до инвалидизиране на пациентите.
Как се поставя диагноза?

Диагнозата на Лаймската болест е комплексна и трудна, особено в късните фази на болестта поради разнообразната и множествена клинична симптоматика. Моят съвет е има ли човек кожна проява на заболяването да го заснеме и да го покаже на лекуващия лекар, за да улесни диагнозата.

 

За повече информация вижте видеото.

 

Коментари