Публикация

Женско безплодие

Женско безплодие

Почти една трета от жените имат проблеми с функцията на възпроизводството. Безплодието може да зависи от дерегулация или тежко заболяване.


 Ако ендокринният профил е дефектен, шансовете за зачеване намаляват; това означава, че яйцата не узряват и няма овулация, или оплоденото яйце не може да бъде прикрепено.

Хормонални причини

Налице е много дерегулация на женския менструален цикъл, който причинява лошо съзряване на яйцата или проблеми с имплантирането. Най-често се използва следната дерегулация:

  • Вродено отсъствие на vas deferens (CBAVD) – овариален цистит. Това означава не само истински цистит, но и голям брой малки яйца, фоликули, които не могат да узреят и да изчезнат. Тези избледняващи яйцеклетки могат да бъдат скринирани и те ще изглеждат като малка четка. Има две причини за CBAVD: увеличаване на резултата от резистентност към андростерон и инсулин.
  • Инсулинова резистентност: Наднорменото тегло повишава не само CBAVD, но и инсулинова резистентност (често се случва заедно с CBAVD). Инсулиновата резистентност води до увеличаване на производството на инсулин.
  • Повишен андростерон: около една трета от жените с неправилна менструация имат повишен андростерон. Това може да доведе до дефектно торене на яйчни клетки или до пълно отсъствие на овулация. Подобни симптоми се наблюдават като CBAVD.
  • Повишен лактационен хормон: Хиперпролактинемията е хипофизата (хипофизата). За много жени това е причината за проблемната овулация или липсата на менструация. Повишеното ниво на лактация на хормона оказва негативно влияние върху хипоталамуса и усложнява оплождането на овулацията и импрегнирането на яйчни клетки.
  • Недостатъчно функциониране на щитовидната жлеза: недостатъчното функциониране на щитовидната жлеза може да бъде причина за гореописания лактационен хормон и може да причини описаните ефекти за овулацията. Хиперфункцията е подфункция на щитовидната жлеза.
  • Хипофизата: Хипофизната недостатъчност може да се появи при 10% от жените, чиято менструация е хормонална. Жените, които страдат от анорексия, ходят на елитни спортове, често стресирани, могат да страдат от подобна болест.
  • Преждевременна менопауза: при 1% от всички жени функционалната загуба на яйчниците възниква до 40 години. Това се отнася до преждевременния период на менопаузата. Има много различни причини за този проблем, но те не са напълно обяснени.
  • Недостиг на жълтото тяло: това е една от най-честите причини за женското безплодие. Когато започва овулацията и започва образуването на жълтото тяло. След овулацията, жълтият телесен хормон контролира подготовката на ендометриума за имплантиране на ембриони.

Органични причини:

Овулацията и оплождане успех може да се предотврати не само нарушение на хормоналния баланс на жените. Също така причините като сливане на цистит и тумора може да са причина:

  • Повреда на маточните тръби: две трети от случаите това е причина за безплодие при жените. Ако фалопиевите тръби са счупени, зашити или стесни, сперматозоидите не могат да получат в яйцето, така че оплодената яйцеклетка не може да влезе в алвус.
  • Белези от шийката на матката в резултат на възпаление или операция води до факта, че сперматозоидите не могат да влязат в маточната тръба и не могат да оплодят яйцеклетката.
  • Миома: миоми (доброкачествен тумор мускул), в зависимост от техния размер може да доведе до безплодие и води до спонтанни аборти и проблеми по време на бременност.
  • Ендометриоза: хронична, доброкачествена пролиферация на лигавицата. Ендометриозата е много болезнено и може да доведе до синтез и свързване на фалопиевите тръби.

Възраст и начин на живот

Начинът на живот значително влияе върху хормоналния баланс. Ако една жена води до нездравословен живот, често има стрес и в продължение на много години всичко това ще повлияе на хормоналния баланс.

  • Възраст: яйцата растат с тялото. Стареенето на яйцеклетките може да доведе до промени в хромозомите, което може да доведе до липса на оплождане и до увеличаване на броя на спонтанните аборти и хромозомните дефекти при децата.
  • Надмерено тегло също оказва неблагоприятно влияние върху възможността за зачеване на детето. Надмерено тегло може да бъде свързано със следния хормонален дисбаланс: инсулинова резистентност, повишен андростерон, лактационен хормон, синдром на CBAA, недостатъчно функциониране на щитовидната жлеза.
  • Липсата на тегло може също така да повлияе отрицателно върху способността за зачеване на дете. Ако жената няма достатъчно тегло, тялото я класифицира като глад и бременността може да навреди на здравето на майката. Мозъкът получава сигнал, че процесите на възпроизвеждане трябва да намалеят.
  • Стрес. Физическата активност също влияе върху хормоналния баланс на жената. Ако жената често изпитва стрес, е необходимо да се измери нивото на пролактин. Този ефект е свързан и с хормонални причини.
  • Приемането на медикаменти влияе и върху хормоналния баланс. Преди да имате дете, трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар.
  • Имунната система. В някои случаи има разнообразие, че имунната система на жената ще третира яйцата като чужди вещества.

Венерически болести

Някои сексуално предавани инфекции могат да ограничат плодовитостта. Сред тях са хламидиите и гонорея. Жените и мъжете, които са имали такива полово предавани болести, могат да станат безплодни в бъдеще.

  • Хламидия: Хламидиалната инфекция е често срещана причина за безплодие и спонтанен аборт при жените. Венерологичните заболявания могат да доведат до сливане на фалопиевата тръба. В този случай жената не може да си представи естествено. За съжаление е трудно да се идентифицира тази инфекция в тялото и тя може да се появи отново и отново. Бременна жена може да я даде на дете.
  • Гонорея: Много често срещано заболяване е трудно да се открие, тъй като няма почти никакви симптоми. Това е най-често срещаното заболяване на гениталните органи. Гнореята, която не е лекувана, може да има последици за много органи, включително и за половите органи. Тя също може да доведе до органични увреждания, а след това – до безплодие на жената. Бременните жени могат да предадат тази болест на новородено. Ако този проблем не бъде открит навреме, той може да доведе до загуба на детето.

Наследствени заболявания:

Наследствените заболявания могат да променят хромозомите и да доведат до нарушаване на репродуктивните процеси на тялото; има и възможност за спонтанен аборт.

Наследствените заболявания имат многобройни отличителни белези. Подробните генетични тестове предоставят подробна информация за причините.

http://zamestvashtomaichinstvo.com

Коментари