Публикация

Грипният вирус е най-опасен за плода в първото тримесечие на бременността

В по-голямата си част бременните са здрави жени, които успешно преодоляват и се справят с грипа, особено при разумно действие от страна на медицинските специалисти и подкрепа от семейството


 

Д-р Дончева, в пика на грипната епидемия, какви съвети бихте дали на бременните жени – как да се пазят, за да не се заразят?

 

Бременността попада в рисковите групи на заболеваемост и смъртност от грип. Бременната е уязвима във всички срокове на бременността. До 12 г.с. плодът  е по-податлив на влиянието на грипния вирус, който може да причини спиране на сърдечната му дейност. В рисковите групи попадат освен бременните, също децата под 5-годишна възраст, хронично болните, онкоболните, възрастните хора над 65г. и ние, медицинските работници.

Симптомите на грипа са с остро начало,в повечето случаи с висока температура и треска, главоболие, отпадналост, болки в гърлото, ставни и мускулни болки, кашлица, която можи да продължи 2 седмици и повече.
При неусложнените форми , повечето хора оздравяват в рамките на една седмица.
Разпространението на вируса става въздушно-капково и чрез допир на заразени повърхности.В слюнката се съдържа вируса, който се разпръсква чрез кихане и кашляне във въздуха и по повърхностите.  Заразените капчици се предават на около 1 метър разстояние.Периода от контакт с болния до разболяването/първите прояви на симптомите/ е от2-4 дни/ т.нар. инкубационен период/.
Предпазните мерки важат за всички, в това число и за бременните , които трябва да са още по-бдителни. Те включват:
- Редовно миене на ръцете
- Избягване на места със струпване на много хора
- Избягване на близък контакт с болни
- Покриване на лицето и носа при кихане и кашляне
- Навременна изолация при първи симптоми


Ако все пак се случи бременна жена да се разболее от грип,  какво е допустимо да взима като лекарства и какво не? Могат ли да бременните пият доказаните противогрипни препарати?
Най-добре е  да си останат вкъщи. Могат да приемат противовъзпалителни и понижаващи температурата препарати като Парацетамол. Могат да приемат допълнително Витамин C до 1000 мг. Да ползват методите на народната медицина.

 

 Ако вирусната инфекция стане бактериална и това се докаже с нужните изследвания, могат ли да пият антибиотик?
Ако до 2-3 дни от началото на заболяването , не настъпи подобрение, е добре да посетят личния си лекар и гинеколог. Те ще  назначат нужните изследвания и съответно противовирусно или противобактериално лечение, ако има настъпили усложнения.
При бременните, които имат специфични съпътстващи заболявания, може да се наложи противовирусно лечение в рамките на 48 часа от заболяването.
Грипният вирус най-сигурно се доказва с   проба от гърлен, носен секрет, правилно взети, съхранени и транспортирани в специални лаборатории. Съществуват и бързи тестове, но с по-ниска чувствителност.
При пациенти с подозирано или доказано вирусно заболяване  с  по-тежко и прогресиращо протичане на болестта /обостряне на хронично заболяване на белия дроб-пневнмония,астма,на сърдечно съдово заболяване или други/,те трябва да бъдат третирани с противовирусни препарати колкото се може по- бързо за минимум 5 дни до значително подобрение на състоянието.
Такива препарати са невроаминидазните инхибитори.
Кортикостероидите влизат в съображение само при определени съпътстващи заболявания/ като астма например/,тъй като имат имуноподтискащо действие, което може да доведе до бактериална или гъбична суперинфекция и по-продължително боледуване.
При усложнения с бактериална инфекция, единственото лечение е антибиотичното, съобразено с бременността.

 

В кои случаи ситуацията става опасна както за бременната, така и за плода?
Най-опасен е грипния вирус за плода в първото тримесечие. Във втората половина на бременността , опасността за плода идва от влошеното общо състояние на бременната, от интоксикацията на организма, изтощението и усложненията, които могат да възникнат. В повечето случаи лечението е симптоматично-против високата температура, против болката, общоукрепващо организма и имунитета му.
Вследствие на болестта, може да настъпи преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане, тежестта на което зависи от срока на бременността и зрелостта на плода.

 

Вече е късно за ваксина, но принципно добре ли е бременна жена да си прави противогрипна ваксина?
СЗО препоръчва ваксиниране на рисковите групи, в които влизат и бременните. Пак според СЗО бременната е показана за ваксиниране срещу грип във всички периоди на бременността.
Имунитетът срещу грипния вирус е нетраен и това определя ежегодната сезонна ваксинация на рисковите групи от населението.
Има специализирани централи за изследване на най –честите циркулиращи грипни вируси по райони в света и те определят и се грижат за състава на ваксините, които се препоръчват. Инактивираната грипна ваксина/3 или 4 валентна/ е най-широко разпространената профилактика в света. Тя , както и рекомбинантната ваксина, се прилагат инжекционно.
Съществува и жива атенюирана ваксина,която се прилага под формата на назален спрей. 
Моето мнение е, че противогрипните ваксини  не трябва да се поставят на всички бременни, а само на тези, които имат съпътстващи хронични заболявания или са в рискова среда, по преценка на лекуващия лекар.

 

Колко е важно  сътрудничеството между личния лекар и акушер-гинеколога на бременната?
За бременната жена е важно сътрудничеството на всички медицински специалисти, към които тя своевременно трябва да бъде насочена, ако има нужда от специализирано проследяване и лечение, а в някои случаи и хоспитализация.
В заключение мога да кажа, че в по-голямата си част бременните са здрави жени, които успешно преодоляват и се справят с грипа, особено при разумно действие от страна на медицинските специалисти и от семейството.

 

Интервю на Елеонора Стайкова

Коментари