Публикация

Антибиотиците могат да предизвикат диария

При появата на разстройство спасението е в употребата на пробиотици с лактобацили


В сезона на грипната епидемия събирането на много хора на едно място предразполага към бързо разпространение на вируса. По тази причина  много училища затварят врати, а в детските градини и яслите децата постъпват само след медицински контрол на входа. Въпреки мерките, заболяемостта в тази възрастова група е много висока.

Организмът на децата е по-крехък и те нямат толкова добре развит имунитет, както при възрастните хора. Ето защо острите вирусни инфекции често преминават в бактериални. Тогава се налага антибиотично лечение. Много често обаче, то е съпроводено с неприятен страничен ефект – диария.

Болки в стомаха при деца

 

В  червата живеят стотици бактерии, като някои от тях са полезни и отговарят за нормалните функции на организма. Повечето от тях изпълняват важни функции за нормалното функциониране на тези органи. Такива са например лактобацилите, които стимулират имунната система, имат противотуморен ефект, предотвратяват урогениталните инфекции, подпомагат смилането на лактозата и др. С доказан здравословен ефект са Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus и др. Последните два влизат в оригиналния състав на българското кисело мляко.

В стомашно-чревния тракт има и много вредни микроорганизми, чието размножаване и действие се потиска от полезните. Сред най-неприятните бактерии е e.coli. Някои от нейните щамове са безвредни, но други биха могли да причинят много тежка диария, съпроводена с повръщане, обезводняване, болки в стомаха, повишена температура.

 

Диарията се дължи на нарушения баланс в микрофлората, тъй като антибиотиците унищожават както вредните, така и полезните бактерии. За да се предотврати, лекарите съветват да се приемат пробиотици по време и след антибиотичното лечение. Тези препарати съдържат полезни микроорганизми, които спомагат за поддържането на баланса в стомашно-чревния тракт.

 

От една година в семейството на Lacto4 има нов член. Това е Lacto4 kids, който е специално разработен да задоволи нуждите на детския организъм от млечно-кисели полезни бактерии.  В една капсула се съдържат 2 милиарда живи лактобацили. Изключително важно е съставът на пробиотиците да включва живи пробиотични култури. Това дава възможност, при попадането им в стомашно-чревния тракт, те да възвърнат своята жизнеспособност и възможност да се размножават. По този начин те колонизират в червата и възстановяват нормалния чревен баланс. По време и след антибиотично лечение, приемът на пробиотици е желателен. Препоръчителният прием на Lacto4 kids е по половин капсула на ден при деца под една година. Капсулата се отваря и половината от съдържанието се сипва в храната или сока детето. Съдържанието на капсулата няма вкус и мирис. При децата от 1 до 6 години дневната доза е по една капсула, а от 6 до 12 години – по една или две капсули на ден с храната.  

Коментари