Публикация

Болните от диабет тип 2 са в риск от диабетна остеопороза

Добрият контрол на кръвната захар играе основна роля в превенцията


„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Фокусът върху превенцията на усложнения и на съпътстващи заболявания като остеопорозата е стъпка в правилната посока на лечение на пациента“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България на провелия се четвърти модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“. Той се организира от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

 

Гост лектор  бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, която говори по основната тема на семинара

остеопорозата като едно от усложненията на захарен диабет тип 2

Жените са в по-голям риск от остеопороза, диабетна остеопорозаОстеопорозата засяга около 200 милиона души в света. Около 80% от болните с остеопороза са жени и само 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването.

 

Остеопорозата протича безсимптонно и се диагностицира едва след като настъпи фрактура или се установи промяна в стойката. Тя е основна причина за счупвания. Най-често се установяват компресионни фрактури на гръбнака, които могат да доведат до промяна във височината на прешлена и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следващите по честота са фрактурите на бедрото, които създават затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт.  

Част от рисковите фактори за остеопороза са:

наследственост; хронични заболявания (захарен диабет, ревматоиден артрит, хроничен колит, хормонален дисбаланс водещ до загуба на кост); тютюнопушене; алкохолизъм; заседнал начин на живот; диета бедна на белтък, калций и витамин D; кортикостероиди, други лекарства и пр. За превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна богата на белтък, калций, витамин D.

 

Проф. Борисова акцентира върху връзката между остеопороза и диабет. Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените нива на кръвната захар допълнително увеличават риска. Ето защо ранното постигане на добър контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза. Тя отбеляза, че

по-високият риск от фрактури при диабетиците

може да се дължи на по-чести травми поради повишена честота на паданията при тях вследствие на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Друга причина може да бъде промененото качество на костната тъкан. Провежданото антидиабетно лечение също е рисков фактор за възникване на фрактури.

 

По повод препоръките за физическа активност както за превенция на двете заболявания – диабет и остеопороза, така и за техния контрол, четвърти модул от „Часът на диабет“ завърши с кратка демонстрация на упражнения за подобряване на координацията и равновесието. Те бяха водени от Мария Гарванова - рехабилитатор - кинезитерапевт в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Софиямед“.

 

 

 

 

Инициативата „Часът на диабета“ цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания

Коментари