Публикация

Виждате деформирани изображения, проблемът е сериозен

Фундус камера в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” засича тежки очни заболявания и спомага лечението


 „Гледайки плочките в банята, те не са с прави линии, а изкривени – изглеждат някак увеличени или намалени“.

 

Промяната в обичайната формата на предметите, които гледаме, е симптом за наличието на макулна дегенерация на ретината. Това заболяване е най-честата причина за загуба на зрението при хората над 55 годишна възраст. Това обясни началникът на Клиниката по офталмология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” доц. Борислав Кючуков.

 

Заболяването представлява увреждане на централната ретина, като зоната на дегенерация е с диаметър около един милиметър. Тази част на окото отговаря за виждането на фините детайли около нас. Благодарение на тази малка зона ние можем да четем, да пишем, да виждаме различните цветове, да работим с компютърен дисплей. Ако тя се увреди,

 

зрението спада от 100 на 10 или по-малко процента.

 

Според доц. Кючуков при макулна дегенерация човек не ослепява в медицинския смисъл на думата, когато той не вижда дори светлина. Причината е, че се уврежда централното зрение, но се запазва периферното.

 

Заболяването протича в две форми суха и влажна. Ако не се лекува навреме човек може да намали зрението си до няколко процента в рамките на шест месеца до две години.

Влажната форма е свързана с оток, натрупване на течност в тази централна част на ретината, която се нарича жълто петно или макула.

 

Този оток води до деформиране на изображенията.

 

За да се диагностицират различните етапи на заболяването са необходими образни методи. Един от методите, който много нашумя напоследък, се нарича оптична кохерентна томография, познат на пациентите, като скенер на окото. Апаратът, който се намира в Клиниката по офталмология на ИСУЛ е с много висока разделителна способност. Благодарение на това лекарите получават точно изображение на едномилиметровата зона на макулата, което им позволява да преценят дали заболяването е в своята суха или влажна форма.

 

Информацията от кохерентна томография обикновено се засича и с т.нар.

 

фундус камера за ангиографии.

 

Такава в ИСУЛ е закупена преди две години. С помощта на контрастни вещества този апарат изследва съдовете на ретината и съдовата обвивка на очната ябълка. Именно тези два слоя се увреждат при макулната дегенерация, уточни доц. Кючуков. Той добави, че по този начин може да се установи дали има съдове, които пропускат течност и са причината за влажната форма на заболяването.

 

 „С тези два апарата ние имаме сигурно средство, за да разделим пациентите на такива със суха и влажна форма“

 

Двата апарат помагат и за диагностицирането на всякакви други заболявания на ретината, като например диабетната ретинопатия. Фундус камерата е единствената в страната, която прави т.нар. индоцианинова ангиография. При нея изследването се осъществява с контрастни вещества, различни от рутинното флуорисциново багрило. По този начин диагностиката за заболявания на ретината е по-пълна и по-прецизна. 

 

В момента най-модерното възможно лечение на влажната форма на заболяването са

 

вътреочните инжекции

 

Те се слагат в кухината на стъкловидното тяло. За съжаление те все още не се реимбусират от НЗОК, но има постъпки това да се промени. Лекарството е скъпо и се прилага от 3 до 6 пъти в рамките на един месец. Резултатът е стабилизиране на зрението и дори неговото частично подобряване. За съжаление към момента не е възможно пълното му възстановяване.

 

Макулната дегенерация е широко разпространена. Според доц. Кючуков нуждаещите се от лечение в България вероятно са десетки хиляди. Той отбеляза, че към момента

 

няма яснота какви са причините за появата на заболяването.

 

По думите му един от възможните фактори е, че при една фототравма в тази част на ретината протичат интензивни процеси, свързани с много отпадни продукти. С напредването на възрастта клетките на пигментния епител не успяват да обработят и елиминират тези продукти и в резултат се получава увреждане на тази област от ретината. Доц. Кючуков добави, че подобни състояния често се появяват при определени професии. За пример той даде часовникарите, които предимно работят с лупа на едното око. Оказва се, че при това око много по-често се среща макулна дегенерация.

 

„Няма как да намалим употребата на зрението си, защото то ни дава над 80% от информацията за околната среда. Няма проучвания, които да твърдят, че работата с компютърни дисплеи води до по-висока честота на това заболяване. Обсъждат се генетични предразположения, търси се някакъв много рядък и неизвестен инфекциозен причинител. За съжаление в момента не е ясно какво точно причинява това заболяване. Ако беше ясно можеше много по-ефективно да се лекува“, каза специалистът.

 

Очна клиника ИСУЛ

 

Коментари