Публикация

Раздразнен стомах – какво е това?

Един от 5-6 души се оплаква от подуване на стомаха, гадене и киселини


Заболяване ли е раздразненият стомах или това е някаква мода при съвременния човек, който яде много индустриално преработени храни?

 

Понятието дразним стомах обединява различни симптоми, свързани с корема и горната част на стомаха, за които не може да се открие органична причина. Тогава лекарите говорят за функционални смущения или функционална диспепсия.

 

Раздразненият стомах е едно от най-честите заболявания на храносмилателния тракт. 15 до 20 процента от възрастното население споделят, че имат съответните симптоми, пояснява проф. Андреас Щенгел, главен лекар на отделението по вътрешна медицина, психосоматична медицина и психотерапия към Университетската клиника в Тюбинген.

Става дума за подобно смущение като при дразнимото черво. Нерядко дори двете смущения се явяват заедно. Имат и още нещо общо. Както раздразненият стомах, така и дразнимото черво засягат повече жените.  

 

Още по темата: 10 съвета за по-добро храносмилане

Кои са типичните симптоми при раздразнен стомах

При повечето хора симптомите се появяват при или след нахранване. Често пациентите се оплакват от подуване на стомаха, натиск в горната част на корема или преждевременно усещане за напълване на стомаха, преди да са се нахранили. Ако симптомите се появяват в друг момент от деня, не около храненето, то обикновено става дума за болки, парене в областта на стомаха. Често двата вида оплаквания се припокриват.

 

Други възможни симптоми са:

·        киселини

·        кисело оригване

·        гадене

·        повръщане

·        липса на апетит.

 

За функционална диспепсия се говори, когато един или повече симптоми се появяват в рамките на половин година и се повтарят поне три месеца.

 

Какви може да са причините

 

Точните първопричини за раздразнения стомах не са изяснени напълно. Учените обаче вече са идентифицирали различни фактори, които допринасят за появата на проблема.

Различни психични травми може да са в основата на оплакванията. Може да са различни преживявания в детството, депресия, страхови състояния, хранителни разстройства, хроничен стрес или други натоварващи душевни страдания, допълва проф. Щенгел. Това не е изненада, тъй като тясната връзка между психиката и храносмилателните органи е известна отдавна.

 

Към това се добавят и някои генетични фактори. Има проучвания, които показват, че роднините на пациенти с дразним стомах имат по-голям риск да се разболеят от диспепсия. Допълнителен рисков фактор са настъпващи промени в специфичния микробиом на чревния тракт. Тази теория се подкрепя от наблюденията на медиците в практиката, че функционална диспепсия се развива понякога след чревни инфекции или лечение с антибиотик.

 

Фактори, за които е доказано, че благоприятстват или задълбочават заболяването, са редовната употреба на алкохол, пушене или наднормено тегло. Диагнозата се поставя, след като се изключат други възможни заболявания, които се изявяват с подобни симптоми - например възпаление на стомашната лигавица, язва на стомаха, някои заболявания на жлъчката или дори тумори. При необходимост гастроентерологът ще назначи съответните изследвания.

Какво е лечението на диспепсията

За да се назначи правилно лечение, трябва да се изясни по възможност коя е първопричината за оплакванията. Снемането на подробна анамнеза (пациентът описва всички обстоятелства около симптомите) е първата стъпка.  След това се съставя терапевтичен план, който отговаря на индивидуалните прояви. Има различни медикаменти, които са ориентирани най-вече за овладяване на симптомите.

 

Оплакванията се повлияват много добре и от различни растителни препарати. “Комфортекс” е вече утвърден природен продукт, спечелил доверието на пациентите. Той съдържа комбинация от няколко индийски билки.

 

Съдържа:

·         Гигантски копър (Ferula asafoetida)

·         Ажгон (Trachyspermum ammi)

·         Гардения (Gardenia gummifera)

·         Джинджифил (Zingiber officinale)

·         Черен пипер (Piper nigrum)

 

“Комфортекс” е под формата на меки желатинови капсули от 200 mg за пиене през устата или таблетки за смучене. Доказано ефикасно премахва симптоми като подуване и тежест след хранене. Действа много добре също при газове и спазми.

 

Разбира се, трябва да се елиминират и рисковите фактори, доколкото това е възможно. Пациентите трябва да преосмислят консумацията на алкохол, вредни храни, а също и пушенето. Трябва да се предвидят достатъчно сън, спорт, движение и намаляване на наднорменото тегло. Ако не можете да избягате от стреса във всекидневието, поне се научете да реагирате разумно на ситуации, които ви натоварват. В някои случаи е препоръчително дори да се потърси помощта на психотерапевт, ако подозренията са, че симптомите със стомаха са провокирани от нервно напрежение.

Коментари