Публикация

Как действат комбинираните ваксини върху имунната система

Има ли риск при поставянето на повече от една ваксина едновременно


Някои противници на имунизациите твърдят, че поставянето на повече от една ваксина наведнъж може да повиши риска от странични ефекти и да претовари имунната система на детето. Това категорично не е вярно.

 

Истината  за комбинираните ваксини и тяхното действие

Комбинираните ваксини спестяват време и средства - те се поставят наведнъж, което не налага многократни посещения в медицинското заведение. Едновременното им поставяне спестява неприятни усещания на децата, които предизвикват многократните инжекции.

Комбинираните ваксини повишават вероятността детето да получи всички ваксини, които се съдържат в имунизационния календар.

 

Научните доказателства сочат, че поставянето на няколко ваксини едновременно няма отрицателно действие върху имунната система на детето.

При една обикновена настинка или възпаление на гърлото, детето е подложено на много повече антигени, отколкото при поставянето на комбинираната ваксина. 

В ежедневието си децата си се срещат с много повече бактерии и антигени, отколкото при ваксинирането

По време на хранене или дори, когато дишат, децата са изложени на няколкостотин външни вещества, които предизвикват имунен отговор. 

Бактериите и вирусите, които се използват във ваксините са отслабени или убити и те са много по-малко, отколкото от милионите микроби, с които бебетата и децата да влязат в контакт ежедневно

Ако на дете се поставят едновременно 11 ваксини, това ще използва само 0,1% от възможностите на имунната му система.

 

Още по темата: Бебето се ражда с незрял имунитет, ваксините помагат за изграждането му

 


Материалът е изработен на базата на презентацията на педиатъра д-р Клара Балджиева  "Ваксините за моето дете. Как действат ваксините"

 

Редактор: Албена ДИМИТРОВА

Коментари