Публикация

Гъбична инфекция на влагалището се предава и по лимфен път

Гъбична инфекция на влагалището се предава и по лимфен път

Интервю с д-р Красимира Жекова, акушер-гинеколог, началник на родилното отделение в УМБАЛ „Света Анна“ – София.

Д-р Жекова, бялото течение е притеснителен и дразнещ за жените проблем. Кога е нормално и кога е белег на инфекция?

В действителност никой, колкото и напреднала да е медицината, не може да каже коя е нормалната влагалищна флора. Това все още не ни е известно. Има жени, които са със силно изразено наличие на патогенни бактерии, но нямат оплаквания. Трудно може да се дефинира кое бяло течение е нормално. Най-общо казано това е оскъдно, бистро, изтичащо от влагалището течение, което не нарушава комфорта. Характерно е за младите момичета преди идването на първата им менструация. Нормално засилване на прозрачното бяло течение може да има непосредствено преди овулация, както и при бременност.

 

За да се докаже, че едно влагалищно течение не се дължи на инфекциозен причинител, трябва да се направи микробиологично изследване.

Кои симптоми трябва да повишат вниманието и да накарат жената да посети гинеколог, който да я насочи към това изследване?

Д-р Красимира Жекова
д-р Красимира Жекова

Всяко течение (флуор) от влагалището изисква консултация със специалист, дори жената да няма други оплаквания. След преглед и на базата на резултатите от микробиологично изследване той ще прецени - все пак сме в 21-ви век, в Европа, дали този флуор е нормален, или е патологичен. 

 

При сърбеж, дискомфорт, болки (включително по време на полов акт), когато течението е с неприятна миризма, гноевидно, кръвенисто, препоръчвам незабавно да се посети гинеколог.

Какви са рисковете от неглижиране на инфекцията?

Има опасност от тазово-възпалителна болест – възпалението да обхване матката, маточните тръби, яйчниците.

 

Изненадвам се, когато млади момичета идват на преглед при мен и не могат да посочат откога имат бяло течение. Или споделят, че то не ги притеснява, смятат го за нормално. Също, че са го получили след настинка. Това като гинеколог не мога да го разбера. Както казах, всяко течение, за да се каже, че е нормално, трябва да се консултира с лекар и да се вземе влагалищен секрет.

 

Важно е да се знае, че по време на бременност една инфекция може да доведе до преждевременно раждане и пукане на околоплодния мехур. Моят съвет към жените е състоянието на влагалището да се провери преди планираната бременност. Възможностите за лечение в първия триместър са строго ограничени, голяма част от медикаментите не бива да се прилагат, тъй като няма достатъчно изследвания в тази насока, или пък нарушават органогенезата на плода. Много по-добре е жената да забременее, когато влагалището е излекувано. Това значително подобрява прогнозата за протичането на бременността.

 

Бременност и вагинални инфекции

Кои са най-честите причинители на анормален секрет от влагалището?

Много фактори могат да причинят промени във вагиналната среда. Най-често течението се поражда от:

  • различни видове гъбички;
  • микроорганизми - стрептококи, стафилококи;
  • дисбактериози;
  • заболявания - гонорея – напоследък тя се среща доста по-често.

Отражение може да окажe използването на тампони, носенето на тесни панталони и прашки, бельо от синтетична материя, прилагането на вагинални душове.

На какво се дължи според вас зачестяването на случаите на гонорея?

Гонореята е полово предавана инфекция. Причината за повишеното й разпространение напоследък е липсата на адекватно предпазване при водене на полов живот.

Вярно ли е, че инфекция настъпва най-често при нарушаване на влагалищната екосистема?

Да, за да се изяви една инфекция, защитните механизми на влагалището трябва да са нарушени. Бактериите на Дьодерлайн (лактобацилите) са известни като „чистачите на влагалището”. Те са отговорни за поддържането на здравето на тази специфична среда.

 

Влагалището е отворена система, която се намира в непосредствена близост с отвора на отделителната система - уретрата, и с отвора на храносмилателната система - ректума. Най-малките нарушения в ежедневната хигиена биха могли да провокират проникване на микроорганизми във влагалището при инфекция на отделителната или на чревната система, която вече се изразява като патогенна.

 

Напоследък от практиката ми прави впечатление, че не всички акушер-гинеколози обръщат достатъчно внимание за възстановяване на нормалната флора. Това е задължителен втори етап при лечението на инфекциозните процеси на влагалището.

 

Недоизлекуването може да има най-различни последици - хронифициране на инфекцията, засягане на горните отдели на половата система. За жените, които планират да раждат по принцип в бъдеще, това е от изключително важно значение.

 

Бяло течение - причини и лечение

Как може да се помогне при нарушена микрофлора във влагалището?

Както споменах, възстановяването на влагалищната микрофлора е задължителен етап от лечението на инфекциозните причинители. На моите пациентки препоръчвам „Лактажин“. Препаратът е под формата на вагинални капсули. Съдържа живи млечно-кисели бактерии, което е основното му предимство. Задължително се съхранява в хладилник.

 

Той повлиява секрецията на бялото течение, овлажнява лигавицата, успокоява сърбежа. Изключителен продукт, който се понася много добре от жените. Може да се приема и от бременни. Дозата е по една вагинална глобула в продължение на 7 вечери.
Прилага се в случаите, когато има редукция на нормалната флора.

След прием на антибиотици нарушава ли се нормалната микрофлора на влагалището?

Не е задължително, но в никакъв случаи не препоръчвам самолечение.

А какво се случва при бременност във влагалището?

Бременността често е съпроводена с редуциране на влагалищната микрофлора, тъй като състоянието е свързано и с намаляване на имунитета. Здравото влагалище е много важен фактор за нормалния изход на една бременност, независимо от начина на раждане.

 

Искам да обърна специално внимание на зачестилите уроинфекции с Escherichia coli. Уролозите лекуват цистита, но малко гинеколози обръщат внимание на уровагиналната контаминация (замърсяване) с тази бактерия. Ако не се търси наличието й и тя не се лекува, влошава терапевтичния изход от лечението на основното заболяване.

 

Съветвам всяка пациентка, при която има циститни оплаквания, да посети и гинеколог, за да може да се види има ли инфекция на влагалището и степента й на разпространение.

 

Бяло течние - кога е нормално и кога не

 

Escherichia coli е чест причинител на уроинфекции, нерядко и на т.нар. бяло течение. А тогава се изисква допълнително лечение и на влагалището. Бих препоръчала един препарат, съдържащ малко позабравеното сребро – „Силвержин Плюс“. Препаратът много добре действа при наличие на Escherichia coli във влагалището. Прилага се вагинално, по една свещичка вечер. Продължителността на приема се определя индивидуално от лекуващия лекар.

Бихте ли обобщили кои са най-честите диагнози при наличие на патологично бяло течение?

Най-чести са вагиналната кандидоза, бактериалната вагиноза, трихомониазата.
Симптомите на кандидозата са бяло, сухо течение, придружено със сърбеж. Инфекцията е много честа, тя се провокира от употреба на антибиотик. Затова даването на пробиотици и противогъбични средства до известна степен профилактира изявата й.

 

Изявата на влагалищната кандидоза се свързва с дефект в локалния имунитет на пациентката, тъй като гъбичките от рода Candida са нормални обитатели в червата на всички хора. За да проникне инфекцията към влагалището, означава, че тя няма адекватен влагалищен имунитет.

Провокиращ фактор е и запекът. Той създава благоприятна среда, условия за заразяване на влагалището по лимфен път.

 

Лечението е продължително и освен антимикотици, задължителни са и пробиотиците (с включване на препарата „Лакто 4“), които потискат размножаването на гъбичките в червата.

 

Пълно излекуване рядко се постига, целта е рецидивите да се отложат във времето. Много важно е да се избягват рисковите фактори, които благоприятстват изявата на инфекцията – носене на прашки, мокри бански, впити панталони, влагалищни тампони.

 

Бактериалната вагиноза е дисбактериоза, нарушение в съотношението между различните видове бактерии, които обитават влагалището. При това състояние патологичните бактерии са в повече (най-вече анаеробни грам-отрицателни видове - основно бактерията гарднерела вагиналис). Полезните лактобацили са намалели или липсват, защитата на влагалището е нарушена. Лечението на бактериалната вагиноза е медикаментозно. Целта на терапията е и да се възстанови нормалната вагинална флора от лактобацили.

 

Бактериална вагиноза - лечение

 

Инфекцията с гарднелера вагиналис задължително изисква и лечение на партньора, който е безсимптомен преносител.

 

Трихомониазата е полово предавана инфекция, която е предизвикана от гъбички от вида Trichomonas vaginalis. Честа е, диагнозата се поставя чрез активен препарат и културелно изследване. Лечението задължително се контролира микробиологично, като обхваща и двамата партньори.

Коментари