Публикация

Проф. Г. Начев: Финансирането на здравеопазването у нас е сбъркано

Проф. Г. Начев: Финансирането на здравеопазването у нас е сбъркано

Дискусията за здравноосигурителния модел у нас продължава.

Очаква се през май да бъдат обработени всички предложения за реформа в сектора

Това стана ясно от думите на проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, пред Нова телевизия.

Финансирането на здравеопазването в България е сбъркано. Има един платец, който от името и в полза на осигурените граждани плаща, т.е. лъже, че плаща реални цени, а те не са такива. Има и едни изпълнители, които лъжат платеца, че извършват някаква дейност – т.е. те отчитат по-голям обем дейност, защото по някакъв начин трябва да се издържат. Това трябва да се прекъсне. Целите на реформата на здравноосигурителния модел са да се сведат до минимум нерегламентираните плащания, както и съучастието на гражданите до под 20%, колкото е средното за Европа. Нищо не може да се постигне, ако не се извърши реално остойностяване на медицинските услуги, смята проф. Начев.

Директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ коментира и намерението за създаване на детска болница.

Според него строежът й е много закъснял


„Като свидетел на първата копка, която беше през 1978 г., силно се надявам преди да завърша кариерата си като лекар да има такава болница. Всички сме съгласни, че национална педиатрична болница трябва да има, че сме закъснели много. Сградата, за която става дума и която е в района на „Александровска“ болница, е проектирана за детска болница“, отбеляза той.

 

По думите му

първото, което трябва да се направи

е да се разбере дали железобетонът, който стои толкова време, все още е годен, за да продължат строителните работи. След това трябва да се извърши препроектиране съобразно съвременните изисквания и строежът да се довърши. Проф. Генчо Начев е на мнение, че това ще отнеме поне две години и ще са необходими над 20 млн. лв.

 

Според него

причината да няма такава болница в страната до момента е липсата на достатъчно силно лоби

и последователност в действията.

 

Подробности - във видеото по-долу!

Коментари