Публикация

Нови правила за финансирането на инвитро процедури

Нови правила за финансирането на инвитро процедури

Министерството на здравеопазването предлага промени в Правилника за организацията на работа и дейността на Центъра за асистирана репродукция.

Заложени са нови изисквания към епикризите, с които жените кандидатстват за финансова подкрепа от фонда

както и нови стойности на анти-Мюлеровия хормон като критерий за одобряване на подпомагането на дейности по асистирана репродукция.

 

Измененията са обусловени от проблеми в практическото приложение на някои от последните разпоредби, влезли в сила от началото на 2018 г., посочват от здравното министерство.

В епикризата трябва да са описани всички извършени дейности по асистирана репродукция и приложените лекарствени продукти

Тя трябва да е изготвена въз основа на стандартизирани вътрешни формати, посочени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, каквито са стимулационните протоколи за индукция на овулацията и контролирана овариална хиперстимулация, ембриологичният протокол и други.

 

„Тази промяна е обусловена от препоръка на Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция“, мотивират се от МЗ.

С проекта се променя стойността на анти-Мюлеровия хормон

като критерий за одобряване на финансирането на дейности по асистирана репродукция на 0,5 ng/ml вместо сегашната 1 ng/ml.

 

„Причината за тази промяна е обстоятелството, че при настоящите ограничителни за финансиране от Центъра за асистирана репродукция стойности на това изследване, доказващо наличието на яйчников резерв (наличие на яйцеклетки), който дава възможност за реализиране на бременност, част от жените не попадат в категорията, която може да бъде финансирана, и по този начин са ощетени.

 

Нови правила за финансирането на инвитро

 

Това е така, защото стойността на анти-Мюлеров хормон около и над 1 ng/ml е реална при жените до 37-38 години, но обичайно не се наблюдава при жени около 43-годишна възраст, която е възрастовата граница за одобряване финансирането на дейностите по асистирана репродукция от центъра. Следователно се явява известно противоречие между ограничителната възраст от 43 години за жените и допустимите стойности на анти-Мюлеровия хормон, които не съответстват на посочената възраст.

 

По горната причина е определена и нова, по-ниска граница на анти-Мюлеровия хормон за асистирана репродукция на спонтанен цикъл (без прилагане на лекарствени продукти) от 1 - 1,4 ng/ml на 0,5 - 1,1 ng/ml, която е съобразена с новата по – ниска стойност при асистирана репродукция на стимулиран цикъл“, се изтъква в проекта, публикуван за обществено обсъждане.

 

От изискванията, свързани с медицинската документация, която се прилага от жената, желаеща финансиране от центъра,

отпада изискването относно индикацията за безплодие

с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология да се доказва включително с реализирани минимум четири цикъла с вътрематочни инсеминации, с един и същ партньор.

 

Министерството на здравеопазването предлага

промени и в Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари