Публикация

5 съвета за здравословна бременност

5 съвета за здравословна бременност

Бременността е важен период от живота на всяка жена. За да роди здраво дете и да остане в добра кондиция, бъдещата майка трябва да планира това събитие внимателно.
Повечето жени не разбират веднага, че са заченали. А първите седмици са от решаващо значение за правилното развитието на плода. Затова предварителната подготовка е ключова, най-доброто, което може да направите за бъдещото си дете и за себе си.

 

Предлагаме ви 5 правила, благодарение на които ще се радвате на лека и успешна бременност.

 

1. Влезте в бременността здрави

Жената, която иска да стане майка, трябва да обърне сериозно внимание на здравето си – да посети гинеколог, за да се уточни статусът на половата й система и да се направи профилактична цитонамазка. Ако има хронични заболявания, тя трябва да обсъди с лекуващите я специалисти планираната бременност. Много е важно да се погледне състоянието на щитовидната жлеза, да се проследи кръвното налягане, уточнява д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог в Медицински център „Лора“ – София. 

Д-р Вяра Джонгова - витамини по време на бременност
д-р Вяра Джонгова

 

Добре е жената да провери имунизационния си статус. Някои инфекциозни болести (рубеола например) през бременността могат да увредят плода, други да застрашат сериозно здравето и на бъдещата майка.

 

Преди бременността наличните инфекции във влагалището трябва да се санират. Ако те са хронични и не могат да бъдат излекувани, да се доведат до неактивно състояние, поясни д-р Джонгова.

 

2. Осигурете веществата, решаващи за правилното развитие на бебето

Живеем в промишления свят, с промишлено отглеждане на храните, отбеляза акушер-гинекологът. Според д-р Джонгова витамините и микроелементите в храните не са достатъчни за нормалното протичане на бременността. За правилното формиране на новия организъм са необходими:

 

  • Фолиевата киселина (витамин B9). За нея е установено, че намалява с над 70% риска от дефекти на невралната тръба (от нея се развива нервната система на бебето). За да бъде наистина ефективна профилактиката, фолиевата киселина трябва да се приема преди зачеването. Човешкият организъм не може я да синтезира. Самата киселина се съдържа в някои храни (спанак, марули, броколи, черен дроб). Препоръчително е тя да се взема като добавка, защото трудно се запазва в продуктите.
  • Йод – този минерал има изключителна голямо значение за развитието на ембриона. Неговият недостиг може да доведе до тежко умствено изоставане на плода, уточни д-р Джонгова.
  • Витамин D - участва в изграждането на костите и зъбите. Тежкият дефицит на този витамин може също да доведе до умствено изоставане на бебето.

 

Витамини по време на бременност

 

  • Витамин Е – има мощен антиоксидантен ефект, подпомага процеса на забременяване и износване на плода. Този витамин е много нетраен в продуктите (съдържа се млякото, рибата, яйца, черен дроб) и околната среда, затова е желателно да се приема като добавка от бременните.
  • Омега-3 киселините (особено DHA - докозахексаенова киселина) играят ключова роля в развитието на нервната система, мозъка и ретината на плода. Те не се синтезират от тялото на жената, затова е добре да се вземат като добавка.

Д-р Вяра Джонгова изтъкна, че жената преди да зачене и в хода на бременността не бива да си самопредписва лекарства, дори витамини. Тя е категорична, че витамините в организма са с много строго определена функция, задачи и цели.

 

По думите й препаратът „Огестан“ е разработен така, че да предоставя микроелементите, абсолютно необходими за жените, които са бременни, желаят да забременеят или кърмят в точните количества. Тази хранителна добавка е уникална комбинация от елементи, която гарантира доброто здраве на жената и нейното дете.
„Огестан“ съдържа:

  • Фолиева киселина - 400 микрограма;
  • Витамин Е – 10 микрограма;
  • Рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини;
  • Витамин Д3 - 5 микрограма;
  • Йод - 150 микрограма.

Д-р Джонгова препоръча продуктът да започне да се приема най-малко два месеца преди зачеването, през цялата бременност, както и по време на кърменето, тъй като нуждите и на майката, и на плода са многократно увеличени. Дозата e по 1 капсула дневно преди хранене.

 

 

Витамини и добавки за бременни

 

3. Променете начина си на живот

Още преди бременността жените е добре да се откажат от вредните навици като пушенето и алкохола. Според проучванията бебета на майки-пушачки може да се родят с по-ниско тегло, преди термин, с вродени дефекти.

 

Приемът на алкохол през бременността възпрепятства способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното му развитие. Злоупотребата с алкохолни напитки може да стане причина за спонтанен аборт, за преждевременно раждане.

 

 

 

 

4. Следете теглото си

Бременността не е време за диети. Създаването на нов организъм изисква изобилие от хранителни вещества. Не бива да се лишавате нито от белтъци, нито от мазнини, нито от въглехидрати.

 

Хранете се обаче разумно, често и на малки порции. Внимавайте да не качите прекалено много килограми. Наднорменото тегло крие риск от възникване на здравословни проблеми, включително високо кръвно и диабет.

 

Хранене по време на бременност

 

5. Движете се повече

Бременността не е болест. Спортът не е противопоказен, която тя се развива нормално, смята д-р Джонгова.
Препоръчително е да се ограничи тежката физическа работа, както и натоварващите фитнес упражнения. Подходящи са дейности с ниска интензивност като плуване, ходене, йога.

 

Съществуват и много добри упражнения (такива са например упражненията на Кегел), които укрепват тазовите мускули, контролират потока на урината и свиването на влагалището и аналния сфинктер. Практикуването им помага процесът на раждане на мине по-леко.

Коментари