Публикация

Важни съвети за успешна бременност

Важни съвети за успешна бременност

Д-р Жанна Колева, акушер-гинеколог, Mclinic – София:

 

Все повече български двойки планират кога точно да станат родители. Жените проявяват активност в търсенето на информация относно протичането на бременността и раждането. Увеличава се процентът на тези, които забременяват след 30-годишна възраст поради желанието им първо да се реализират в социалния живот. В същото време

със напредването на възрастта репродуктивните способности намаляват, наблюдава се все по-трудно зачеване, повишен риск от усложнения

на бременността и раждането.

 

Д-р Жанна Колева
Д-р Жанна Колева

Жената, която иска да стане майка, трябва да посети гинекологичен кабинет. Там ще бъде прегледана и ще получи подробна консултация относно гинекологичното си здраве с оглед подготовката на организма за предстоящата желана бременност. Ще й бъде снета подробна анамнеза за наследствени, придобити заболявания, вредни навици (тютюнопушене, алкохолизъм, употреба на наркотици), вредна работна среда и други фактори, които могат да повлияят хода на развитието на бременността.

При необходимост се назначават изследвания за налични инфекции на репродуктивните й органи

Те трябва да се лекуват преди забременяването. Бременната жена често развива бактериални, гъбични, вирусни вулвовагинити или ендоцервицити (възпалителни процеси на влагалището или шийката на матката). Последните могат да причинят спукване на околоплодния мехур, спонтанан аборт, преждевременно раждане, вътрематъчно инфектиране на плода. Като превенция на ендоцервицитите препоръчвам препарата „Силвержин Плюс“ (вагинални капсули), за подобряване качеството на вагиналната флора.

 

След установяването на бременност с жив ембрион се назначават пакет от изследвания.

Ако жената има съпътстващо страдание

(диабет, хипертония, автоимунно, сърдечносъдово, бъбречно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза и др.), тя трябва да бъде насочена към съответен специалист за консултация предвид планираната бременност. През бременността натоварването на органите и системите е увеличено, ето защо организмът трябва да е здрав, а съпътстващото заболяване да бъде в ремисия.

 

 

Бременност и съпътстващи заболявания

 

 

След 32-годишна възраст намалява способността за зачеване, тъй като се отчита започване на стареене на яйчниците, овулациите са по-нарядко, влошава се качеството на яйцеклетките – фактори, увеличаващи контингента на инвитро центровете.

Проблеми със зачеването и износването на здрав плод създават и сексуално-трансмисивните инфекции (гонорея, сифилис, хламидии, ХИВ). Развива се тазово-възпалителна болест, водеща до проблем със зачеването.


Доказан е

рискът от тютюнопушенето

върху развиващия се плод особенно в първия триместър на бременността. Най-вероятно пушенето влияе на клетъчната пролиферация по време на органогенезата в първите три месеца на бременността. Бебетата на пушачките по-често се раждат преждевременно, с ниско за гестационната си възраст тегло, с по-малки размери и обиколка на главата. Съветваме жените да преустановят пушенето при планирането на бременност. Но, ако зачеването стане изненадващо, то цигарите трябва да бъдат спрени веднага.

 

По принцип

начинът на живот трябва да бъде здравословен

независимо от наличието на бременност. Храната трябва да бъде разнообразна, пълноценна по отношение на белтъчини (източник на така необходимите за плода аминокиселини), въглехидрати и мазнини. Добре е да се набляга на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, сурови ядки, да се пие 2-2,5 литра вода на ден. Пържено, салами, консерви, риба тон, скумрия (съдържат живак) е препоръчително да се избягват.

Бременност и хранене

 

Алкохолът, газираните напитки, пушенето трябва да се спрат. Ако се налага лекарствена терапия, тя е само по предписания на лекаря.

 

Добре е бременната жена да спортува. Препоръчвам йога за бременни, аквааеробика, плуване, ходене пеш по планински екопътеки, морска ваканция. Съветвам моите пациентки да избягват колоезденето, карането на ски.

За правилното развитие на плода

1 месец преди зачеване препоръчваме прием на фолиева киселина с оглед на профилактика на някои аномалии (синдром на Даун, аненцефалия, спина бифида). Ако бременната не приема в достатъчни количества плодове, зеленчуци, то предписваме хранителни добавки във вид на поливитаминни комплекси, създадени специално за бременни.

 

Такъв е например „Огестан“. Освен фолиева киселина тази хранителна добавка съдържа още омега-3 мастни киселини, от които 200 DHA - необходими за правилното развитие на нервната система, мозъка, ретината на плода. В продукта има и витамин ДЗ, витамин Е, йод.

 

 

 

 

„Огестан“ може да се взема и след раждането, по време на лактацията.

 

И накрая - един съвет за бъдещите майки и татковци: ако искате здраво поколение, водете здравословен живот.

 

 

Коментари