Публикация

В сезона на кърлежите – как да се предпазим?

В сезона на кърлежите – как да се предпазим?

Пролетта е сезонът на кърлежите. Влагата, високата температура, буйната зелена растителност благоприятстват разпространението на тези паразити.
Това заяви проф. Мира Кожухарова от Националния център по заразни и паразитни болести пред телевизия Европа.

Тази седмица беше съобщено за дете, от чиято глава са извадени 50 кърлежа

в столичната Университетска болница „Лозенец“. То се е разхождало заедно с родителите си в Южния парк.

 

Според проф. Кожухарова

както общината, така и всеки човек трябва да предприеме определени превантивни мерки

Задължението на общината е косенето на тревата, подрязването на храстите, защото това са местообитанията на тези членестоноги. Трябва обаче да се съобрази точно кога площите ще се обработват. Ако например вчера са пръскали някъде, едва ли ще бъде ефективно, имайки предвид проливните дъждове през тази нощ, подчерта епидемиологът.

Ухапване от кърлеж

Най-доброто правило е да се избягват местата, където потенциално може да има кърлежи

Децата трябва да играят на площадки, които са асфалтирани, а не в тревите и около гъстите храсти. Когато разходката е сред природата, е препоръчително да се избират светли дрехи с дълги ръкави и крачоли, да се носят затворени обувки, чорапи, като и шапка. Ползването на репеленти - препарати, които отблъскват паразитите, е повече от задължително. Ефективно е да напръскате с тях и дрехите си.


След прибиране вкъщи трябва да се прави внимателен оглед. Кърлежите обикновено се захващат за меките части на тялото – подмишници, над коленете, както и по окосмената част на главата. 

Как се действа, ако ви е ухапал кърлеж

Когато се забие кърлеж, е много важно той да бъде изваден веднага.

 

Премахване на кърлеж

 

Това не е сложна процедура. Кърлежът трябва да се хване много близко до кожата и да се издърпа внимателно нагоре. Ако човек не се чувства уверен да го направи, може да се обърне към лекар, съветва проф. Кожухарова.

Как се вади кърлеж - видео

Трябва ли да се изследваме задължително за болести след ухапване от кърлеж?

Рискът човек да се зарази след ухапване от кърлеж въобще не е толкова голям, колкото се говори. Важно е обаче да се извади навреме. Ако престои повече от 48-72 часа и е бил заразен, може инфекцията да се предаде и на човека.
След ухапване от кърлеж пациентите трябва да следят за повишаване на температурата, появата на обриви, зачервяване на мястото на ухапване, увеличени лимфни възли и прояви на кървене от кожата или лигавиците. 

До момента са известни 16 заболявания, причинени от кърлежи

Лаймската болест е най-широко разпространената инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Най-честата клинична проява е кожен обрив на мястото на ухапването (който може и да липсва при неправилно изваждане на кърлежа). Възможно е засягане на сърцето, периферната и централната нервна система, ставите.

 

Болести, предавани от кърлежи

 

Друга разпространена в България болест при ухапване от кърлеж е Марсилската треска. Тя се характеризира с повишена температура, обрив, засягане на ставите и общо неразположение. Навременната терапия предотвратява бъдещи усложнения и смърт.

По-редки за страната са Кримска-Конго хеморагичната треска, туларемията ку-треската.

Коментари