Публикация

Прикачени файлове

proekt_nid_nar_j_18-07-2019_final.pdf
motivi_proekt_nar_j_01-08-2019__final.pdf

Коментари

За мене, като ОПЛ не е оправдано премахването на проба Манту и съответно BCG ваксина на 11гвъзраст, кскто и намаляването на приема на пневмококовата ваксина. Смятам, че не това е начина за подсигуряване на средства за противогрипна имунизация на пенсионери. Осъвременяване на ИК трябва да има, но в посока на разширяване на имунизациите в детска възраст, с въвеждане на ваксини против варицела и менингококи напр.

Каква е заболеваемостта от коклюш в страната на 1000? Не сме получавали официален бюлетин от РЗИ. До момента в моята практика няма случаи на коклюш. За сметка на това, на всеки имунизационен цикъл откриваме деца с положителна проба на Манту. Откриваме и при възрастни пациенти при изготвяне на здравни книжки. Имаме случай на пациенти заболели от туберкузола. Отпадна пробата на Манту при 17 годишните. Дали е удачно да отпадне и 11 при годишните? Колко е заболеваемостта от туберкулоза към момента? Каква е честотата на установените с положителна проба на Манту? Каква е тенденцията при поседните десет последователни години?

Здравейте!Промените в Наредба-15 за задължителните  имунизации в България се нуждае от актуализация и аз приемам направените предложения за промени в нея с цел подобряване имунния статус на подрастващите и хората от третата възраст.С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца -15.08.2019г.