Публикация

Д-р Румяна Димова отличена на големия европейски форум в Барселона

Д-р Румяна Димова отличена на големия европейски форум в Барселона

Уважаеми колеги,

Тази година традиционната, 55-та поредна ежегодна среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета - European Association for the Study of Diabetes (EASD) се проведе в Барселона - Испания, споделя проф. Орбецова. Понастоящем Президент на EASD е проф. Дейвид Матюс от Обединено Кралство. 

Целите на Асоциацията са да насърчава и подкрепя научните изследвания в областта на захарния диабет, да съдейства за бързото разпространение на придобитите познания, да улеснява прилагането им в клиничната практика. EASD и нейната фондация EFSD (European Foundation for the Study of Diabetes) са академични благотворителни организации.  Като академично общество, EASD насърчава сътрудничеството с индустрията и други институции, провеждащи и финансиращи изследователски разработки, свързани със захарния диабет. Всеки положителен научен и икономически потенциал, натрупан в резултат на годишните срещи, се използва за насърчаване на по-нататъшни изследвания в управлението на заболяването в Европа.
EASD насърчава тези проучвания и предоставя изключителен форум за оповестяване на текущите и окончателните им резултати пред научната общност.

 

Проф. Мария М. Орбецова от УМБАЛ „Св. Георги“, МУ-Пловдив, споделя че:

Заслужава да бъдат отбелязани традиционните наградени лекции на изтъкнати учени и специалисти:

  • Проф. Стивън Кан, от Университета Вашингтон в Сиатъл, Вашингтон, САЩ с 51-та поред наградена лекция, посветена на Клод Бернар.  Тема на лекцията: Разгадаване на бета-клетъчната дисфункция при захарен диабет тип 2, от непредвиденото до неизвестното.
  • 4-та поредна награда с лекция на името на Камило Голджи беше връчена на проф. Р. А. Малик от Университета в Манчестър и помощник-декан по клинични изследвания във Weill Cornell Medicine, Катар. Тема на лекцията: Диабетна невропатия, време за оспорване на догмата.
  • С 13-тата наградена лекция на името на Алберт Ренолд се представи проф. Тимо Отонкоски, д.м.н., Директор на Центъра за стволови клетки Biomedicum и Програмата за изследване на стволови клетки и метаболизъм в Медицински факултет на Хелзински Университет, Финландия. Тема на лекцията: Прекалено много или твърде малко инсулин, решаване на пъзела със стволови клетки.
  • 54-та награда за изнасяне на Минковски лекция бе присъдена на проф. Филип К. Ноп, Ръководител на Центъра за клинични метаболитни изследвания, болница Гентофте, Университет в Копенхаген, Дания. Тема на лекцията: Моето чревно усещане за глюкагона.
  • 5-та съвместна награда на EASD и Фондацията за диабет на фармацевтична компания Ново Нордиск за отлични постижения беше присъдена на Даниел Дракър, Канада, който е открил множество механизми на действие на глюкагоно-подобния пептид, позволило разработването на нови класове лекарства за лечение на захарния диабет, затлъстяването и чревната недостатъчност. Тема на лекцията: Алиментарни антидоти за подобряване на метаболитните заболявания.
  • Симпозиумът „Изгряващи звезди“ има за цел да идентифицира обещаващи и иновативни, ентусиазирани учени, които развиват своята изследователска дейност в Европа. Тази година бяха наградени четирима кандидати:

1. С. Ахмад, Швеция за разработка: Дисекция на ролята на генетичните фактори и факторите, свързани с начина на живот в разбиране на затлъстяването и кардиометаболитните характеристики;

2. И. Мигел-Ескалада, Испания за разработка: Моделирането на човешки усилващи мутации разкрива нови механизми в развитието на панкреаса;

3. И. Николич, Испания за разработка: Т клетки и стрес: нови регулатори на развитието на затлъстяване;

4. Д. Трикò, Италия за разработка: Приспособяване на типа на хранителните вещества към времето за настройване на глюкозния толеранс.

 

Програмата на EFSD за менторство на бъдещи лидери за клинични диабетолози, подкрепена от неограничен образователен грант на фармацевтична компания Астра Зенека има основна цел да идентифицира и насърчава развитието на следващото поколение водещи клинични диабетолози в Европа чрез усъвършенстване на техните умения в областта на диабета и улесняване на назначаването им на висши академични длъжности в големите европейски институции. Тази програма предоставя уникална възможност на клиничните диабетолози да участват в широк спектър от възможности за образование и обучение, съсредоточени около проект за клинични изследвания. Водещи европейски клинични диабетолози служат като лични ментори. Такива млади клинични диабетолози от наградената кохорта за 2018 г. представиха своите проекти. Сред петте от тях беше д-р Румяна Димова-Драганова, България с ментор проф. Стефано Дел Прато, Италия. Това е една престижна награда за положен труд и научно-приложни постижения, с която научният ръководител проф. Цветалина Танкова, Началник Клиника по Диабетология при УСБАЛЕ “Акад. Ив. Пенчев“ и цялата българска ендокринологична общност може да се гордее.

 

Още по темата ТУК

Коментари