Публикация

Хистаминовата непоносимост често е заради дефицит на ензим

Хистаминовата непоносимост често е заради дефицит на ензим

Хистаминовата непоносимост е проблем, който касае 3% от хората в Европа. Дамите по-често са засегнати. Симптомите се появяват, когато човек приеме с храната повече от веществото. Всеки има свой индивидуален лимит на поносимост, посочва д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Медицински център "Искър" (на снимката по-долу). Можете да си запишете час за преглед при нея на тел: 0877 589 040.

 

При повечето пациенти с хистаминова непоносимост се открива дефицит или дори липса на ензима диаминооксидаза. Именно той е този, който помага за разграждането на хистамина в тънките черва, като не му дава да попада в кръвта. При някои хора оплакванията може да възникнат и ако са яли твърде големи количества храни, които съдържат или провокират синтеза на хистамин, дори ензимните им нива на диаминооксидазата (ДАО) да са наред. 

д-р Мариана Мандажиева хистаминова непоносимост

Хистаминът е важен за организма

Хистаминът по принцип не е някакво опасно вещество. Той се среща естествено в човешкия организъм и дори има важна роля за редица процеси, изтъква д-р Мандажиева. Попада в нас най-вече чрез това, което слагаме на масата - отлежали сирена, вино, някои видове риба и много други.

 

Проявите на хистаминова непоносимост могат да са различни, свързано е с факта, че хистаминовите рецептори играят важна роля в почти всички органи на тялото.

 

Характерните прояви обикновено са:

  • зачервяване;
  • диария;
  • гадене;
  • главоболие;
  • усещане за горене;
  • задух.

обрив уртикария

По-малко известните признаци са:

Липсата на диаминооксидаза може да се дължи на генетичен дефект и тогава хистаминовата непоносимост е първична. Тогава в гена на ензима, отговорен за разграждане на хистамина, се откриват полиморфизми, които предизвикват значително намалена ензимна активност. Те могат лесно да бъдат открити от молекулярно биологична гледна точка. Хистаминовата непоносимост може да е и вторична, казва още алергологът. Нерядко причина за нея стават възпалителни или дегенеративни заболявания на червата, понеже над 90% от диаминооксидазата се образува в епитела на червата. Има и някои медикаменти, които блокират ДАО - това са някои антибиотици, антидепресанти, муколитици, лекарства за сърце и др. Алкохолът също понякога води до намалена активност на ензима.

Лекарства може да провокират симптомите

лекарства алергия

Винаги съобщавайте на вашия лекар, ако наред със симптомите, приемате и някакви лекарства. Медикаменти, които може да провокират симптоми на хистаминова непоносимост, са: ацетилцистеин (Acetylcystein), алпренолол (Alprenolol), амброксол (Ambroxol), амитриптилин (Amitryptilin), хинидин (Chinidin), хлорокин (Chloroquin), циметидин (Cimetidin), диазепам (Diazepam), халоперидол (Haloperidol), метамизол (познат у нас като аналгин), пропафенон (Propafenon), теофилин (Theophyllin) или верапамил (Verapamil). 

 

В по-редки случаи причина за проблема може да е дефицит на микроелемента мед (Cu), тъй като той е от първостепенна важност за активността на ДАО. Индивидуалната граница на поносимост за хистамина може лесно да бъде прекрачена, ако наведнъж се консумират много храни с високо съдържание на хистамин. При различни процеси на зреене и ферментация се образува хистамин, който е устойчив на топлина и студ.

Има много продукти, които са т. нар. хистаминолибератори. Те не само съдържат хистамин, но и повишават отделянето му в червата.

Кои храни да избягвате при хистаминова непоносимост

На хората, които са по-чувствителни, се препоръчва да избягват или ядат с повишено внимание следните продукти:

  • Шоколад, какао;
  • Алкохол, особено вино;
  • Чай – черен,зелен и мате;
  • Цитрусови плодове и ягодоплодни, сушени плодове и др.;
  • Домати и всякакви сокове, консерви, които ги съдържат;
  • Соев сос, соево мляко и соеви продукти, вкл. някои диетични напитки, в които се влагат хидролизирани протеини;
  • Енергийни напитки; 
  • Варива като боб, грах, боб, нахут, леща, соя;
  • Патладжан, чили, маслини, туршии, кисело зеле, кисели краставички;
  • Риба, която е пушена или пакетирана. Не важи за прясно уловена или замразена; 
  • Морски дарове като октопод, скариди, риби и други;
  • Някои видове месо сушено, шунка, дреболии, готова кайма (не важи за прясно смляна), колбаси;
  • Гъби;
  • Пшеничени кълнове, пшеничени зародиши;
  • Ядки, слънчоглед и др.;
  • Някои подправки като къри, куркума, горчица, черен или червен пипер;
  • Различни оцети;
  • Хлебна мая.

Сходен ефект имат и много подобрители, консерванти, които се слагат в храната, познати като Е-та. Ето един по-пълен списък на тези Е-та, които може да отключат симптоми на хистаминова непоносимост: Е102; Е104; Е110; Е120; Е122-Е124; Е127; Е128, Е200-Е203; Е210-Е228; Е231; Е232; Е407; Е410; Е620-Е625.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Компетентно и точно поднесена информация !


Много ценна информация!

Много интересно !