Публикация

Не карайте грипа на крак

Не карайте грипа на крак

Грипът не бива да се изкарва на крак. Освен че може да зарази много други хора, самият пациент рискува да се влоши и да развие усложнения.


Важно е да се знае, че грипът е сериозно заболяване, което силно интоксикира организма. Ето защо е необходима почивка в домашна обстановка, прием на много течности, овладяване на симптомите и незабавна консултация със специалист.

Как да различим грипа

Заболяването се характеризира с:

 

Докато повечето от баналните вирусни инфекции не са така екстремни, при грип постепенно започват болки в гърлото, кашлица, запушване на носа, неразположение, температурата може да се повиши.

За поставяне на диагнозата може да се направи бърз тест

- резултатът е готов за минути.


Тези тестове се назначават от лекуващия лекар в случаите, когато има съмнение дали да се започне лечение с противогрипен препарат. Най-често се препоръчват на пациенти, при които има опасност от тежко протичане на заболяването и при които има повишен риск от сериозни усложнения (хронично болни, възрастните хора).

Лечението е със специфични противогрипни препарати

Противовирусните препарати са единственото специфично лечение, атакуващо самия грипен вирус. Антибиотиците помагат и са задължителни само при възникване на бактериално усложнение, например пневмония.

 

Лечение на грипа


Проф. Майда Тихолова, специалист по инфекциозни болести, уточнява, че антибиотиците не са средство нито срещу температура, нито срещу кашлица. Те трябва да се прилагат при съответните показания, след консултация със специалист.

Противовирусните препарати са отдавна познати у нас. С римантадин хидрохлорид, който е активен срещу грип тип А, имаме опит от няколко десетилетия. На разположение са и невраминидазните инхибитори, които действат срещу грип А и грип Б. Те са единственото специфично лечение, насочено срещу самия грипен вирус, категорична е проф. Тихолова.

По думите ѝ с навлизането им в медицинската практика е постигната качествена промяна във възможностите за терапия.


„Преди това можехме да лекуваме само симптомите и усложненията, а чрез противовирусните препарати атакуваме самия причинител. Не бива обаче да се допуска компрометиране на антигрипните лекарства чрез неправилно или ненавременно приложение. Специфичните противовирусни средства имат място и в профилактиката на грипа при определени обстоятелства“, подчерта специалистът.

Коментари