Публикация

Д-р Николова: Болничен ще се издава на всички, които са под карантина заради коронавируса

Д-р Николова: Болничен ще се издава на всички, които са под карантина заради коронавируса

Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Това е единственият начин да се ограничи развитието на епидемията в страната. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина.


Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, пред Нова телевизия.

На учениците пък ще се издават медицински бележки

По думите на д-р Николова дори да няма симптоми, човек трябва да си остане вкъщи, да се изолира дори от близките си, в отделна стая, ако е пътувал в опасни райони.

Желателно е да се дезинфекцират дръжките на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, започнем да кашляме, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните, категорична е д-р Николова.

Тя допълни, че вирусът ще засегне най-вече хората със слаба имунна система.


„Затова е добре да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса”, каза още лекарят.


Д-р Гергана Николова съобщи и

кои са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19

„Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъде безплатен за пациента.


В понеделник десетки хора, които са се прибрали от Милано, не са спазили карантинния срок и са обикаляли болниците, за да си направят тест. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, каза още д-р Николова.


Стана ясно, че

термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките

„По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден”, каза Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз.

 

Д-р Гергана Николова пък поясни, че маските трябва да се сменят на час и половина.

Коментари