Публикация

На диета по време на криза

Спазването на диета често е свързано и с не малко средства. Храненето обаче не е въпрос на пари, а на воля и желание. Според проф. Донка Байкова човек може да бъде на диета и когато не разполага с много пари.


Още от събуждането сте убедени, че днес е поредният ден, в който огледалото няма да ви покаже реалните размери на вашето тяло. И днес кантарът ще се мръщи заради изяденото вчера (напълно случайно) парче пица и две-три бисквити, които са приятели на млякото и не сте искали да ги „обидите”. Отново подозирате, че в гардероба ви живее племе от миниатюрни шивачи, което има за цел да стеснява дрехите ви, докато спите.

За съжаление истината е съвсем друга. Забързаното всекидневие, скромният бюджет и непрекъснатият стрес са сред виновниците за разширяващата се талия и умаляващите поли и ризи.

Друга причина е мързелът. Все още не е доказано, че това е хроничен вреден навик, но все по-често предпочитате да останете вкъщи след работа и да се отпуснете на дивана пред телевизора.
Оправданието, че идва сезонът на връхните дрехи, този път няма да бъде актуално. Време е да сложите в ред хранителните си навици, за да се чувствате и да изглеждате добре.

Повечето от вас сигурно ще заявят убедително в своя защита, че финансовото им положение не позволява спазването на диета от поредното лъскаво списание, но здравословното хранене не е синоним на скъпо и луксозно.

Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, подкрепи специално за health.bg идеята, че е напълно възможно да се спазва здравословна диета и по време на криза. Баничките, пицата на парче и дюнерите са евтини, но това не премахва вредните им качества. Човек може да се храни с ограничени средства, но въпреки това абсолютно здравословно.

Обмяната на веществата означава обмяна на хранителни вещества. За да се набавят е необходимо да се избира по един представител от всяка хранителна група. Най-важното в случая е този продукт да ни харесва и на второ място да ни е по джоба.

Въглехидратна храна не означава само скъпоструващи корнфлейкс или някакви технологично обработени продукти.
Представители на тази група са хляб, царевица, жито, овесени ядки, булгур, елда – все натурални зърнени храни, които са напълно достъпни за потребителите с ограничени финансови възможности. Картофите, бобовите храни - боб, леща, грах, зелен фасул, соя, нахут, също. От всички тях може да се избере един представител според индивидуалния вкус и средства.

Когато се спрем на въглехидратна закуска, може да се консумират натурални овесени ядки, които струват стотинки, а не мюсли или други подобни, които са модерни, но и по-скъпи.

Белтъчните храни пък са четири вида – млечни, месо, риба и яйца. Всеки ден трябва да присъства в менюто един продукт от тази група, но никой не е казал, че това трябва да бъде само от семейството на скъпите риби (сьомга) или някой друг вид храна с висока цена.

Може да се избере мляко или друг млечен представител, но най-евтиният и пълноценен белтък през годините винаги са били яйцата.
Хората, които имат някакъв здравословен проблем, могат да консумират само белтъците им.

Зеленчуковата група е с най-богат асортимент, но като че ли по-често се избират най-скъпите варианти.
През зимата може да се консумират сезонните зеленчуци – ряпа, алабаш, цвекло, праз лук, през другите периоди от годината може да се ядат плодове, които се срещат в диворастящо състояние или по-евтините представители на пазара (сливи, дюля, която напоследък е позабравена и др.).

Растителните мазнини не трябва задължително да бъдат само скъпи видове зехтин, а може да се избира между слънчогледово, царевично, рапично олио и др.

Жените със забързано всекидневие и липса на време за прецизни закуски и обеди трябва да се подготвят още от вкъщи.
Тези от тях, които не могат да посетят заведение за хранене през обедната си почивка и да хапнат топла храна, е добре да си носят домашно приготвен сандвич от две пълнозърнести филийки хляб със извара, която е едновременно нискокалорична и евтина. Добавянето на домат и ябълка ще обогатят диетичното меню с още полезни вещества.

Популярният напоследък студен чай пък не се произвежда само от големите компании. Той може да се приготви и у дома – сварява се литър и половина чай по избор и се подслажда с кафява захар или по-добре с мед. По желание може да се прибави и пресен лимонов сок. Тази напитка може да се консумира и на работното място.

Трябва да се внимава и с течните калории. При консумацията на сокове, мляко и други напитки винаги трябва да се четат етикетите, тъй като там се споменават онези малки „дяволи”, като оцветители, подсладители, консерванти, стабилизатори, които не само са вредни, но и неподходящи при спазване на диета или при здравословен начин на живот.

Въпреки че някои хора са убедени, че през есента изборът на плодове и зеленчуци намалява, всъщност на пазара има много разнообразни продукти. Този сезон е най-богат на багри, антиоксиданти и витамини – жълтата дюля, червената капия, зелената чушка, оранжевите тикви и т.н.

Ако искате огледалото да ви заобича отново, а кантарът да се радва да ви види, се опитайте да спазвате здравословен режим на хранене. Това е възможно и с малко средства. Необходимо е само желание и воля. Диетата не трябва да бъде наказание, а средство за постигане на стройна фигура и положителни емоции. 

Коментари