Публикация

Напусна ни акад. Григор ВЕЛЕВ

Напусна ни акад. Григор ВЕЛЕВ

На 4 октомври 2020 г. на 85-годишна възраст почина акад. Григор Велев – един от водещите български патолози през последните десетилетия, професор по медицина, автор на множество учебници и книги; истински патриот, теоретик и застъпник на модерния градивен национализъм; инициатор и ръководител на екипа учени, които изготвят „Българска национална доктрина“, внесена през 1998 г. за обсъждане в Народното събрание; председател на създадения по негова инициатива „Научен център за българска национална стратегия“, който разработи проекти и програми, посветени на успешното развитие на страната ни.

 

Акад. Велев възстановява закритата след 9 септември 1944 г. Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и е дългогодишен неин председател.

 

Целият му живот е отдаден на науката, на историческата истина за Македония, на обичта към отечеството. Организатор е на редица инициативи за единение на българите по целия свят, автор на многотомното издание „История на българите от Македония“ и на редица други научни и научно-популярни трудове, с които представи пред съвременната публика съдържанието на понятията национализъм, патриотизъм, шовинизъм, социализъм, национал-социализъм, тоталитаризъм, фашизъм.

 

В произведенията му водещ е обективният поглед на учен и на гражданин с огромен опит, без каквато и да е омраза или осъждане. Акад. Велев оставя огромно множество от ученици и последователи във всички направления на дейността си!

 

Напусна ни един съвременен Възрожденец и енциклопедист!

 

Поклон пред паметта му!

 

Опелото и поклонението пред паметта на проф. Григор Велев са на 6 октомври, вторник, от 11 ч. в църквата на частния гробищен парк в кв. „Бояна“ – София.

 

На 6 октомври в 10 часа от паркинга пред стадион „Васил Левски“ е организиран транспорт за отиване и връщане за всички желаещи да присъстват на поклонението.

Коментари

Поклон и искрени съболезнования! Беше мой учител и истински човек!

Поклон и светла му памет! Голям учен и човек!

Дълбок поклон и искрени съболезнования към близките. Загубата за всички ни е голяма, независимо дали я знаем и осъзнаваме. Историческата фигура академик Григор Велев, идеите му и създаденото от него тепърва ще ни води и вдъхновява.

Беше наистина невероятен учител , изпреварил времето си , с авангардни идеи , вечна му памет!

Поклон 111

Голям Човек, Невероятен лекар, Българин и Родолюбец!!! Поклон!

СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ.

Беше мой преподавател.Да почива в мир!

Поклон!