Публикация

ББА: Да се определят болници, които да поемат тежките COVID случаи, и те да се финансират целево

ББА: Да се определят болници, които да поемат тежките COVID случаи, и те да се финансират целево

Позиция на Българската болнична асоциация, подкрепена от Националното сдружение на частните болници относно организацията на приема на Ковид-19-положителни пациенти:


Преди всичко и както oт март месец многократно сме заявявали,

всички болници трябва да са абсолютно в пълна сила отдадени в борбата с коронавируса

Още в по-ранните месеци на пандемията частни здравни заведения поеха първа линия в борбата, където това им бе възложено от местните щабове в градове като Пловдив, Русе, Пазарджик, Благоевград.


Към настоящия момент, по наши данни

няма болница, независимо от собствеността й, която да не полага усилия да участва в обслужването на населението

в този труден момент. Предоставили сме на МЗ списък на разкритите ковид легла в частните лечебни заведения в цялата страна към дата 31.10.2020 г., като информацията постоянно се актуализира.

 

Оттам нататък, начинът, по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса, е добре да бъде прецизиран и координиран от Министерството на здравеопазването.


Подкрепяме идеята на министерството - във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които пациенти са и със зараза от Ковид-19. За специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите.


За тежките случаи, предхождайки евентуален нов още по-голям ръст на случаите, може да се използва моделът, който работи в Пловдив и други областни градове, и одобрен лично от министър Ангелов, при посещение преди две седмици, а именно:

Да се определят едно или няколко лечебни заведения, които приоритетно и само да поемат тежките случаи за лечение на Ковид-19

Съответно те да се финансират целево. Това е добре да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване. 

Всички останали болници може и следва да командироват персонал в тези заведения

където необходимостта от 24-часови смени ще изисква голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на Ковид-19, изготвен от МЗ, и правила за преминаване от мръсна в чиста зона.

Считаме, че за подобряване на организацията в София и района е добре да се вземе пример от другите населени места и да се определят две или три болници, които изцяло да приемат пациенти с тежки случаи на протичане на заразата от Ковид-19, за да няма проблем с неприети пациенти.


По този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол – кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи спокойно и всеобхватно.

Важно е всички основни участници да се обединим в общ план

позицията ни е координирана и с областните и общински болници и очакваме всички да се съберем на срещата в МЗ. Единна позиция на болниците беше постигната още по времето на екипа на министър Ананиев, със съдействието на ресорния вицепремиер г-жа Мариана Николова. Може би е подходящ моментът да се развие и предложението й да се търсят структури, защо не и хотели, в които да се изолират само ковид заразени, за да се ограничи разпространението на заразата.

 

ББА ще предложи своите коментари в изложения по-горе смисъл, относно промените в ЗБНЗОК пред Здравната комисия при НС този четвъртък.


Адв. Свилена Димитрова, председател на ББА

 

Коментари