Публикация

Вируси могат да отключат артрита

Вируси могат да отключат артрита

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване с основна изява в ставите. Характеризира се с прогресивен, необратим ход при забавено диагностициране и лечение.

 


„Много са факторите за развитие на ревматоиден артрит, от една страна, това е наследствената предразположеност, но съществуват и отключващи заболяването моменти като вирусни заболявания примерно, когато съединителната тъкан започва да се разпознава като чужда и да се произвеждат антитела. Те, от своя страна, водят до увреди на ставните хрущяли, на сухожилията, на мускулите“, поясни д-р Атанас Андреев, ортопед.

 

Болестта засяга почти цялото тяло

 

но най-ранните симптоми са свързани със ставния апарат - може да бъде ангажирана една или всички стави.

 

В началото заболяването се проявява с болка, която отминава

 

В острите периоди на това страдание удачен избор са бързодействащи медикаменти, съдържащи например ибупрофен, които биха могли да се комбинират и с други противовъзпалителни.

 


Лечението с ибупрофен се използва за успокояване на болката за кратко време, в рамките на няколко дни и в началните стадии. А после пациентът би трябвало да се изследва и да се приложи по-нататъшно лечение.

 

Често, когато още нямат изразена рентгенологична симптоматика, много пациенти идват при нас и казват примерно – „заболя ме коляното”. Дори не са сигурни дали не става въпрос за някаква травма, навяхване, отбеляза специалистът.

 

 

Диагностика на артрита

По отношение на диагностиката

 

лекарят трябва да е подготвен, да мисли за такива заболявания, защото те не са редки.

 


„Според различни статистики броят им нараства постоянно предвид факта, че и диагностичните методи стават все по-прецизни. С имунни тестове, с ДНК технологии тези заболявания се идентифицират в съвсем ранен стадий, а се увеличава и процентът на хората, обхванати от такива диагностични методи. Съответно такива пациенти не развиват пълната картина на заболяването. Докато в миналото ниският процент на хора, развили напълно страданието в тежките му форми, се обяснява с по-ниската продължителност на живота“, каза още д-р Андреев.

 


От думите му стана ясно, че

 

жените по-често страдат от ревматоиден артрит

 

Срещат се и т.нар. ювенилни форми (развитие на болестта при млади пациенти). От друга страна, с напредване на възрастта се развиват артрозни промени, които са свързани с дегенеративни процеси. Те са обусловени от начина на живот, от типа трудова дейност, битовите условия.

 


Д-р Андреев е категоричен, че ако

 

лечението на ревматоидния артрит

 

започне своевременно от специалисти ревматолози, които подготвят подходяща схема за продължителна терапия на автоимунната реакция, за успокояване на болката при пристъпите, прогнозата е благоприятна.

 

Лечение на ревматоиден артрит


„Трябва да се променят и цял комплекс фактори, свързани с начина на живот – редуциране на наднорменото тегло, внимание към храненето, към режима на работа и почивка.

 


Според мен основен фактор за развитие на тези заболявания е стресът, а той произтича не само от ритъма и натовареността в съвременния живот, но и от несигурността, в която живеят днес хората“, допълни специалистът.

 

Коментари