Публикация

Ефективно облекчаване на бебешките колики

Ефективно облекчаване на бебешките колики

Коликите представляват болезнени спазми при новородените. Започват обикновено от втората – третата седмица след раждането и продължават до третия, а понякога и до края на четвъртия месец. Състоянието се наблюдава при почти всички бебета, при някои в по-лека, при други - в по-тежка форма, без значение дали са на естествено хранене (кърма), или приемат адаптирано мляко, пояснява д-р Ася Илиева, педиатър и общопрактикуващ лекар.


Симптомите, които издават това състояние, са:

  • остър и пронизителен плач при бебето - най-често в следобедните и вечерните часове;
  • подут и твърд корем.

 

Как да разберем, че бебето плаче заради колики?

  • Възрастта му е под 5 месеца;
  • Плаче повече от 3 часа на ден;

Бебешки колики - какво помага

  • Плаче 3 и повече дни в седмицата;
  • Плаче почти винаги след хранене;
  • Плаче най-силно между 18:00 часа и полунощ;
  • Свива често крачетата си към корема.


„Детето плаче постоянно без наличието на здравословен проблем, както и без обяснима или видима причина“, пояснява д-р Илиева.


Режимът на майката е ключов

„Начинът на живот, който жената води през последния триместър на бременността, е от голямо значение. Приемът на алкохол, цигари, наркотици може да доведе до по-силни колики при новороденото. Лекарствата, изписвани през бременността, също имат отношение. Така например трябва да се внимава с медикаментите за киселинен рефлукс“, предупреждава д-р Илиева.

 

Неправилното хранене на кърмачката също може да предизвика колики у бебето. Добре е да се избягват бобовите култури, пикантните храни, зелето, лукът, чесънът, шоколадът, кафето.

 

Кои храни да избягва кърмачки


Как да облекчим болезнените спазми

Препоръчително е родителите да се придържат към принципа лечението да е възможно най-безобидно, да се опитат да облекчат коликите на детето с чайове и различни природни продукти. Добре е да се използват естествени етерични масла като това на копъра, анасона, ментата, пояснява педиатърът.


Маслото от копър е известно със своята способност да разгражда образувалите се газове и да стимулира храносмилането, като по този начин подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система. Маслото от анасон също подпомага и стимулира храносмилането, а маслото от мента се извлича от цялото растение и има също много добър ефект върху храносмилателната система. Тези масла се предлагат и самостоятелно, но е добре да са комбинирани, защото така взаимно се допълват.


У нас тези билки се предлагат под формата на чайове – само копър или в комбинация, или под формата на различни натурални препарати. Един такъв природен продукт е Sancolic. Той съчетава най-подходящите в случая етерични масла – от копър, мента и анасон.

 

Санколик помага на бебето


Повечето предписвани от лекарите медикаменти, съдържащи веществото симетикон за облекчаване на газовете, водят до запек. Тъй като Sancolic съдържа и глицерин, той влияе върху запека, който е страничен ефект от другите капки на нашия пазар. Хубаво е, че самият капкомер е така направен, че директно измерва количеството, което е равно на еднократната доза. Препаратът не съдържа консерванти, ароматизатори и захар и се понася добре от децата.


Препоръчителната дневна доза е по 10 капки преди всяко хранене, а при необходимост и между храненията. Няма ограничение в броя еднократни дози на ден.

Коментари