Публикация

Почина проф. Емил Бенов

Почина проф. Емил Бенов

Българският лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Емил Бенов, един от доайените на Българското дружество по белодробни болести.


С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега, който загуби битката с Covid-19. Проф. д-р Емил Бенов е

 

дългогодишен ръководител на Клиничния център по белодробни болести към Медицински университет – София


„Той е ръководителят, който направи така, че Бронхологичното отделение в МБАЛББ „Св. София“ ЕАД да е мястото в България, където могат да се извършват множество диагностични и терапевтични процедури, под локална и обща анестезия, на деца и възрастни, с флексибилна и ригидна техника. Той направи възможно тези техники да обособят и у нас новото направление в пулмологията - Интервенционалната бронхология.

 

Проф. Бенов посвещава в професията няколко поколения български бронхолози

 

той е всеотдаен лекар и преподавател, истински Учител, преминал с достойнство и благородство по своя богат жизнен път“, съобщават от Българското дружество по белодробни Болести.


За своите заслуги към пулмологията в България проф. Бенов е отличен с Почетния знак на Българското дружество по белодробни болести.


Поклон пред неговата всеотдайност и смелост.


Светла му памет!

Коментари

Жалко. Светла му памет. Доц. Цолов

СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!

Няма да те забравим, Учителю ! Малцина бяха като теб ! Мир на праха Ти !

Поклон! Почивай в мир,учителка!

Сбогом приятелю ! Поклон пред светлата ти памет !