Публикация

Гъбички по ноктите – как ефективно да се справим с проблема?

Гъбички по ноктите – как ефективно да се справим с проблема?

Д-р Жени Спирова, специалист по кожни и венерически болести. Приема пациенти в ДКЦ „Авис Медика“ - Плевен. С нея разговаряме за факторите, които провокират възникването на гъбички по ноктите, и какво е ефективното лечение на проблема.


Д-р Спирова, кои са най-честите грешки по отношение на онихомикозата? Търсят ли навреме пациентите консултация със специалист?


Най-честата грешка е пренебрегване на проблема от страна на пациентите. Консултирането с дерматолог, когато промените по ноктите не са още толкова силно изразени, скъсява периодът на терапия, по-бързо се възвръща добрият вид на нокътната плочка. Обикновено младите хора обръщат по-голямо внимание на външния си вид, търсят по-навреме нашите услуги, в сравнение с възрастните хора.


Има ли хора, които смятат, че това е козметичен проблем?


Да, има хора, които смятат, че нокътните промени са козметичен проблем, до момента, в който задебеляването на нокътната плочка доведе до силно притискане на нокътното ложе, болка и затруднена походка. Важно е да се знае, че разранената нокътна плочка служи като резервоар за микоза. Засегнатите от гъбичките кожа или нокти са входна врата за развитие на допълнителна инфекция.


Как да познаем гъбичките? Винаги ли промяна в цвета или деформация на ноктите е знак за инфекция?


Гъбичките по ноктите, познати още като онихомикози, могат да засегнат както ноктите 

д-р Жени Спирова
д-р Жени Спирова

на краката, така и тези на ръцете. Първото, което може да насочи пациентът, е промяна в структурата и цвета на нокътната плочка. Когато такъв пациент дойде при нас, ние се ориентираме по клиничната картина, но за по-точна диагноза се прави микологично изследване.

 

То освен че доказва дали става въпрос за гъбична инфекция (а не за ноккътни промени при псориазис, витаминна недостатъчност и чернодробни заболявания), установява и отделните видове гъбички, които най-често са дерматофити, кандида, плесени.


Микологичното изследване бива:

  • микроскопско - бърз метод, при който върху предметно стъкло се остъргва люспа от засегнатата нокътната плочка.
  • посявка върху специални среди, там резултатът се отчита след 7-10 дни.

Има ли възраст, пощадена от гъбичките? Мъжете или жените са по-често засегнати?


Бих казала, че децата са пощадени, поради по-бързия растеж на ноктите. Не съм забелязала в моята практика единият пол да е по-засегнат спрямо другия.


Кои са рисковите фактори за възникване на гъбички? Може ли човек да се зарази, ако носи чужди обувки, джапанки?


Рискови фактори са много. Заболяването може да бъде провокирано от травма при спорт или от носенето на тесни обувки. Риск крият честите посещение на плувни басейни, сауни (места, където е топло и влажно или крайниците се потят), както и носенето на чужди обувки или джапанки.


От гъбички често страдат хора, които има нарушена циркулация в крайниците, диабет или са с компрометиран имунитет.


Възрастта също е фактор – с годините растежът на ноктите се забавя.
По-податливи към заразяване са ноктите на ръцете на селскостопански работници и бармани.

 

Гъбички по ноктите - кои са рисковите фактори


Има ли сезонност инфектирането с гъбички?


По-големи са рисковете от заразяване през летния сезон. Влияние оказва топлият и влажен климат, а също така носенето на затворени обувки, където няма достатъчно проветряване на ходилата и съответно на ноктите.


Каква трябва да е грижата за ноктите? Някои жени използват декоративен лак, за да скрият проблема. Това правилно ли е?


Не, не е правилно. Под лака гъбичките продължават да се размножават. Ноктите се нуждаят от постоянна грижа и наблюдение. Те трябва правилно да се изрязват, така че да не се врязват в околната тъкан.


Какво е лечението? Кога се налага прием на медикаменти, кога могат да помогнат локални средства?


Лечението на онихомикозите включва локални средства (разтвори, лакове, гелове), системни перорални антимикотични препарати и лазерна Nd:Jag терапия. Аз прилагам и трите вида терапии.


Продължителността на терапията е индивидуална. Обикновено лечението на гъбички по ноктите на ръцете трае между 6 и 8 седмици, а ако са засегнати ноктите на краката – от 8 до 16 седмици.

 

Гъбички по ноктите - лечение


Прием на перорални медикаменти се налага, когато:

  • процесът е напреднал - освен нокътната плочка е заразено и нокътното ложе;
  • дълго време е прилагана локална терапия с недостатъчен ефект.

Затова е важно навременното посещение при лекар дерматолог. Само той може да направи правилна оценка на състоянието и да назначи ефикасна терапия.
На моите пациенти препоръчвам Fungi Clear (Фунги клиър), който съдържа урея, млечна киселина, масло от листа на градинска мащерка, децилен гликол, меден уснеат и др.


Това е иновативна формула с тройно действие:

  • Ефективно третира гъбичките по ноктите - поддържа кисело рН на нокътя и по този начин се създава неблагоприятна среда за развитие на гъбичките и те загиват;
  • Подобрява външният вид на нокътната плочка.
  • Предпазва от появата и разпространението на гъбичната инфекция, действа като механичен филм, образувайки бариера. По този начин изолира нокътя от външни агресори.

Предимствата му пред останалите локални средства са, че клинично доказано намалява грапавината на ноктите за 2 седмици и видимо подобрява тяхната твърдост и цялостен вид. Освен това неутрализира оцветяването и лющенето на нокътната плочка.


Добре е Fungi Clear (Фунги клиър) да се прилага веднъж или два пъти дневно, за предпочитане - сутрин и вечер, като се избягва намокряне след нанасяне. Оптимален период на употреба - до израстване на нов нокът. Характерно за този продукт са видимите резултати в рамките на 2 седмици.


В заключение какви съвети бихте отправили към хората? След лечение какви мерки трябва да се спазват?


Бих посъветвала хората още при начална промяна във вида на ноктите да се търси помощта на дерматолог.


Препоръчвам:

  • да не се обуват чужди обувки и чехли;
  • да се избягва носенето на тесни обувки;

Гъбички по ноктите - профилактика

  • след посещение на басейни да се прилагат профилактично антимикотици локално;
  • обувките могат да се дезинфекцират периодично със спирт или антимикотични спрейове.

Тъй като спорите на гъбичките могат да останат жизнени с години в обувките, винаги при лечение на ноктите трябва да се обеззаразяват и те.

 

Коментари