Публикация

КРИБ иска национален план за контрол на рака

КРИБ иска национален план за контрол на рака

Да се разработи Национален раков план и да се актуализира Националният раков регистър, поиска Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България в специално писмо до премиера, здравния министър, омбудсмана, здравната комисия в НС и управителя на здравноосигурителната каса през март. Според най-голямата работодателска организация това значително ще подобри здравните показатели на нацията ни и ще помогне за справянето със здравния и икономическия товар на раковите заболявания у нас.

 

Настъпилата здравна и икономическа криза доказа пряката връзка между икономика и здравеопазване, защото здравите членове на обществото ни са и работещата част от него, която има принадена стойност и може да генерира БВП, подчертава в документа Евгений Иванов, изпълнителен директор на организацията.

 

КРИБ заявява, че подкрепя призива на EK за борба с рака и необходимостта за изработване и имплементиране на Национален раков план по примера на Европейския раков план, обявен още през 2020 г. под егидата лично на председателя на EK Урсула фон дер Лайен и апела от 03.02.2021 г. всяка държава членка да въведе такъв документ.

 

В последните години онкологичните заболявания са с изключително високо здравно и икономическо въздействие върху обществата на държавите от EC, включително и в България. Това доведе до фокусирането на вниманието на EK към този проблем, обявявайки рака за „епидемия“ и създаването на предложение за Европейски план за борба със заболяването.

 

 

Въпреки редица добри европейски практики, възприети и прилагани от нашата здравна система,

 

липсата на Национален раков план, както и на ефективен и осъвременен раков регистър, поставят онкоболните в риск

 

- пише още в писмото. Според КРИБ редица изследвания и статистики доказват високата заболеваемост и все още ниска преживяемост на тези пациенти у нас.

 

 

Специалистите в областта отдавна осъзнават нуждата от Национален раков план, който да фокусира усилията в комплексен подход:

  • профилактика;
  • ранна диагностика;
  • скъсяване времето на пациента до лечение;
  • последваща грижа;
  • здравно обучение и т.н.,

свързани със спецификата на онкологичните заболявания.

 

В писмото КРИБ изразява тревогата си по повод значимо научно проучване на британска агенция през последните две години и публикувано през 2020 г. В него България получава остра критика, че няма Национален план за справяне с този наболял проблем. Документът очертава перспективата за влошаваща се прогноза, ако не бъдат предприети мерки от всички участници в здравната ни система.

 

Родното ни здравеопазване следва да се справя с нарастващите разходи за онкологично лечение на фона на висок процент заболеваемост и смъртност при главоломно намаляване на населението и тежка демографска криза, ако не бъде приложена далновидна стратегия за справяне с коварните онкологични заболявания, предупреждава КРИБ.

 

 

 

Източници: EU Beating Cancer Plan

 

 

Document Number BG-NON-00229, EXP. 07/2023 КРИ;

Коментари