Публикация

Кога солта се превръща във враг?

Половината от хората, участвали в анкетата на сайта health.bg, смятат, че солта е вредна и затова не прекаляват с нея.


22% предпочитат да консумират безсолни храни.

Към солницата посягат по-често от необходимото 13 на сто от участниците в допитването. Също толкова от хората посочват, че обичат да им е по-солено.

2 % от анкетираните четат етикетите преди да изберат даден продукт.

Неведнъж специалистите са алармирали, че традиционно българинът консумира повече сол, отколкото е полезно. У нас дневният прием на сол е над 12 грама при норматив 5 грама.

Не бива да се забравя, че сол се съдържа в редица животински продукти като риба, месо, яйца и др. Готовите колбаси, пакетираните и консервираните храни, ястията в обществените заведения са богати на изключително много натрий.

Натрият е важен за живота, участва във всички процеси в организма и във всички клетъчни структури. Без него не можем, но когато той е в повече, е вреден.

„Натрият води до увеличаване на обема течности в организма и обема на циркулиращата кръв. А това е един от основните механизми за повишаване на кръвното налягане. Самата хипертония стои от своя страна в основата на редица социално значими заболявания – исхемична болест на сърцето и нейното остро проявление – инфарктът, сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест, която води до инсулти и деменции, бъбречни увреждания и т.н.”, поясни наскоро в интервю за Хелт медия д-р Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница.

Освен това увеличаването на натрия в организма води до производството на по-големи количества от т.нар. стресови хормони – адреналин и норадреналин. Те допълнително повишават кръвното налягане и сърдечната честота.

Коментари