Публикация

Коментари

За какво му е необходимо на лекар да специализира "Вътрешни болести" - специалност, ценена в Европа и САЩ, а у нас специалност на хартия. Интернистът не може самостоятелно да лекува пациенти в болница, а е само писарушка. Която и да е клинична пътека от интерната не може да се води от интернист по изискване на НЗОК. Защо?

Петър  Галев
25 мар 2022 18:13

Все повече лекари оценяват като грешка премахването на изискването, за да вземеш някоя от тесните специалности в областта на вътрешната медицина, първо да имаш "Вътрешни болести". 

Електронното здравеопазване е нещо похвално. За него говорим от около 10 години. Това няма да повиши броя на лекарите и сестрите. От материала не видях нито една краткосрочна мярка. Докато не се повиши цената на труда в здравеопазването никакви здравни карти и е- здравеопазване няма да осигурят кадри. Освен това трябва да се стимулират младите лекари. Те не само, че не могат да пробият в тази капсулирана система, но вече няма и от кого да се учат. Няма приемственост, няма школи. Това води до ниското качество на здравните услуги особено в провинцията. Темата е дълга и задача на правителството е да изнесе темата за обсъждане, защото след няколко години няма да има кой да лекува българския народ.

Съгласна  съм  с написаното  от  д-р Р. Тодорова.Краткосрочните  мерки  са  крайно  необходими ,а аз също  не  виждам  такива.Първата  и  най- спешна  мярка  е  да се  оцени достойно,  трудът на всички  работещи  в здравеопазването ,и най- вече на лекарите. Не с % , а с пъти ,трябва  да  стане  това .За  такова  увеличение  се  говори  също  от  10 години   и нищо. Заплатите  са  все  същите.Второ ,да се  преразгледът условията  за   специализациите. Имам  предвид  дългият период от 4 години. Този период ,беше  важен  в миналото. Сега, е само  загубено време  за  младите  лекари  . Те се  учат на " пътечкова  медицина" .А това е  най - порочното  в  тяхното  обучение. Така  виждам  аз  ,ползите от всичко  казано  досега. Обсъжда се всичко  друго ,но не и  заплащането. Защо?Вменяват се непрекъснато  ,нови и нови изисквания и  задължения, към  работещите  лекари,а заплатите  все  същите. По отношение  на  школите,за които  говори  д-р Тодорова.Да ,няма  такива.А защо ли?????