Публикация

Когато сами си вредим

Наскоро ми казаха, че мой познат е получил удар. Дано бързо да се оправи! Но това народно наименование на мозъчния инсулт съдържа в себе си идеята за някаква предопределеност, която няма как да се избегне с възможностите на човека.


Един вид получаваш удар от съдбата, без да е ясно защо точно ти и защо точно сега.

А всъщност само при малка част от хората инсултът идва изневиделица и като стечение на обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени и контролирани.

Затова нека се замислим колко от нас през последната година са си премерили поне веднъж кръвното налягане и са си изследвали профила на холестерола? Проверихме ли си кръвната захар? Кога за последен път се замислихме с какво и как се храним? Да не говорим за профилактичен преглед на проходимостта на артериите, снабдяващи мозъка.

А това изследване е много информативно и напълно безвредно - става въпрос за специфична ехография на шията. Е, ако не сме направили нищо за проверка на здравето си още преди да имаме изявени оплаквания, след това ще смятаме, че сме получили „удар”. Въпросът е, че сме си го нанесли самите ние!

Няма нужда да откриваме топлата вода – вложените време, усилия и средства за ранно откриване на предпоставките за бъдещ здравословен проблем ще ни спестят много време, усилия и средства след това! Ако изобщо има „след това”.

Коментари