Публикация

Пазете очите през лятото!

Пазете очите през лятото!

В разгара на лятото сме и фокусът ни е насочен към планиране на почивки, отдих и разнообразни начини, по които да се насладим на топлото време и дългите слънчеви дни. Освен приятните емоции, летният сезон обаче може да ни донесе и някои неволи, свързани с определени очни заболявания с по-голяма честота.


Кои са най-честите причини хората да търсят офталмолозите през лятото – коментира д-р Дафина Антонова от екипа на Клиника „Очни болести” на ВМА.

Фотокератит

Когато хората чуят за слънчеви изгаряния, много често не се замислят, че очите също могат да бъдат увредени. Повечето знаят колко важна е слънчезащитата за най-големия орган от нашето тяло – кожата, но по-малко се замислят и за най-финия – окото. При силно и продължително слънчево облъчване UV-лъчите могат да увредят роговицата. Състоянието се проявява с болка, сълзене, светлочувствителност, зачервяване на очите, дращене, замъглено зрение. Колкото по-дълга е експозицията, толкова по-тежки са оплакванията.

Характерно е, че симптомите не се проявяват веднага, а няколко часа след продължителното слънцеизлагане. Дългото време, прекарано в планината или на плажа, където слънчевите лъчи са особено силни или се отразяват от пясъка и водната повърхност, са предпоставка за развитието на товa състояние, подчертава д-р Антонова.

Най-лесният начин да се защитим от тези неприятни последствия е като носим слънчеви очила с UV-защита, както и шапка с широка периферия. Качеството на UV-филтъра на очилата може лесно да се провери в повечето оптики. Ако все пак прекалим със слънцето, изкуствените сълзи и хладните влажни компреси, поставени върху затворени клепачи, могат да помогнат за облекчение на симптомите, съветва специалистът.


Роговицата не е единствената част от окото, която може да пострада от прекомерното излагане на слънце. Лещата и ретината също могат да бъдат увредени, водейки до по-ускореното развитие на катаракта (вътрешно перде) и повишавайки риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта – две от най-често срещаните социалнозначими очни заболявания. Външното перде (птеригиум) – вид дегенерация на конюнктивата и кожните тумори в областта на клепачите също се срещат с по-голяма честота при хора, прекарващи дълго време на открито.

Синдром на сухо око

Високите температури и по-сухият въздух са предпоставка за засилване на симптомите на т.нар. „сухо око” – състояние, което е все по-често срещано в глобален мащаб.
Климатиците и вентилаторите, към които прибягваме често, за да се спасим от жегите, също допринасят за проблема, тъй като водят до по-бързото изпарение на сълзите. Дискомфортът при синдрома на сухото око се изразява в чувство на парене, глождене при примигване, сякаш имаме „прашинки” в очите. Рефлекторното насълзяване на очите, вследствие на тези неприятни усещания, може също да бъде проява на сухо око. Хората, които страдат от това състояние, трябва да избягват силна дехидратация, да носят очила и да ползват лубрикиращи капки и спрейове, категорична е д-р Дафина Антонова.

Алергии

Известно е, че алергичните прояви зачестяват през пролетта, но определени типове полени, семена и мъхове са по-често срещани през лятото. При тях симптомите на дращане, парене и сълзене са много често придружени от изразен в различна степен сърбеж. Обективно очите са зачервени, конюнктивата и клепачите могат да развият значителен оток, като обикновено се засягат и двете очи едновременно. При част от болните има данни за атопия - генетична склонност за развитие на алергични реакции като алергичен ринит, бронхиална астма, екзема.


Ако ви е известно, че страдате от алергии, може да вземете мерки, като избягвате излагане на предизвикващия алерген, изтъква д-р Антонова. По думите ѝ, това невинаги е лесно и възможно. Затова носенето на очила, които действат като бариера, и обилното измиване на лицето с вода веднага щом се приберете вкъщи може да намали контакта с алергените и последващите очни симптоми. Определени противоалергични капки могат да облекчат или дори предотвратят подобни прояви, така че се консултирайте с офталмолог за съвет и препоръка.

Инфекции

Очните инфекции могат да се развият през всяка част от годината, но определени летни занимания сериозно увеличават риска от развитието им, като плуване в недобре поддържани открити басейни, реки и езера. Отново плувните басейни могат да допринесат и за токсични прояви, заради дезинфекциращите хлорни препарати, които се използват за поддържането им. Затова е препоръчително носенето на добре прилягащи към лицето предпазни очила за плуване. Ако носите контактни лещи, най-безопасно е да плувате без тях.


Специалистът подчертава, че острите конюнктивити са част от заболяванията, които протичат с клиниката на т.н. „червено око”. При тях има зачервяване, което обичайно е по-изразено в периферията на „бялото на окото”, отколкото около роговицата (предната прозрачна част от външната обвивка на окото). Съпроводено е с усещане за парене, „боцкане” и секрет, който може да започне като воднист и постепенно да премине към по-гъст, лепкав, белезникав, жълт или зеленикав.

Характерно е залепването на клепачите сутрин, трудното им отваряне, със засъхване на секрет по миглите. Може в началото да започне само от едното, като впоследствие да засегне и двете очи. Заразяването става при контакт със замърсени предмети, затова е важно да се избягва допир на очите с мръсни ръце, ползване на общи кърпи и козметика, подчертава офталмологът.

Хората, носещи контактни лещи, трябва да бъдат особено предпазливи, защото те могат да бъдат предпоставка за образуване на микродефекти на роговичния епител (ерозии), които са потенциална входна врата за проникване на различни микроогранизми, с последващо развитие на сериозни инфекции, с тежки последствия за зрението. Лещите трябва да се почистват и съхраняват грижливо, а контейнерът за съхранение – да се сменя веднъж месечно. Винаги преди поставянето на лещите в него трябва да бъде напълнен с пресен разтвор. В никакъв случай не бива да се ползва чешмяна вода за съхранението и почистването им. Свалянето и поставянето на лещите става само с чисти ръце. Еднодневните контактни лещи крият най-малък риск от усложнения, тъй като след употреба се изхвърлят. Предпоставка за безпроблемното носене на контактните лещи е достатъчната слъзна секреция, която при необходимост може да се подпомогне с лубрикиращи колири.

Очен травматизъм

Oчните травми се случват целогодишно, но се наблюдава увеличаване на честотата им с идването на лятото. Със затоплянето на времето хората прекарват повече време на открито, като травмите могат да настъпят при различни спортове, извършване на ремонтни дейности и градинарство.


В преобладаващата част от случаите се засягат мъже, предимно в млада възраст, като нараняванията може да варират от много леки до много тежки, заплашващи зрението, с опасност от последваща слепота. Това определя важната роля на профилактиката, като голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез носенето на подходящи предпазни очила.


Ако претърпите очна травма, непременно потърсете специализирана лекарска помощ, като междувременно избягвайте да търкате и притискате окото и не се опитвайте да извадите собственоръчно забити в окото предмети, съветва д-р Антонова.


В заключение младият специалист „начертава” и формулата за безгрижно прекарване на летните почивки, а именно: добра хидратация и хигиена на ръцете, носене на слънчеви очила, когато прекарваме дълго време на открито (независимо дали сме на планина или на плажа), предпазни очила при плуване и ремонтни дейности и навременно търсене на помощ от специалист при развитието на някои от тези симптоми.

Коментари