Публикация

Доц. Александър Златаров от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с награда за принос в медицината и здравеопазването

Доц. Александър Златаров от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с награда за принос в медицината и здравеопазването

Доц. д-р Александър Златаров – специалист-хирург от Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, бе удостоен с отличието „За принос в областта на медицината и здравеопазването“ на клуб „Отворено общество“ – Варна на тържествена церемония. Доц. Златаров получи отличието на 31-вите Годишни награди на „Отворено общество“, които по традиция се присъждат за значими постижения в сферите на социалния и обществения живот.

Признанието за д-р Златаров

който е един от най-младите хирурзи в България с академична длъжност „доцент“ и чието професионално развитие е в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия, е за заслугите му за утвърждаването и използването в лечебния метод на последната генерация робот Da Vinci. Наградата му бе връчена от председателя на клуб „Отворено общество“ – Варна Свилен Спасов.

„За мен е голяма чест да получа тази награда. Тя е признание не само за мен, но и за Медицински университет – Варна и за варненската университетска болница „Св. Марина“, каза доц. д-р Александър Златаров.

Той подчерта, че е благодарен за възможността да работи с най-модерната система за робот-асистирани операции в България, в чийто обхват е използването на нови оперативни техники в общата хирургия.

Д-р Златаров завършва специалност „Медицина“ в МУ – Варна през 2012 г.

и след дипломирането си се присъединява към екипа на Първа клиника по хирургия във Варненската университетска болница „Св. Марина”. Провежда специализации по конвенционална и интраоперативна ехография в хирургията – УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна (2012 г.). Специализира „Минимално инвазивна хирургия при заболявания на хранопровода“ с ръководител Dr. James D.Luketich – Питсбърг, САЩ (2014 г.), „Лапароскопска чернодробна хирургия“ с ръководител Prof. Abu Hilal, Саутхемптън, Великобритания, „Роботизирана хирургия“ в клиниката Charité – Берлин, Германия, и в Medicin im Grünen – Берлин.


Придобива специалност по хирургия през 2018 г. През същата година защитава дисертационен труд на тема „Нови методи в лапароскопското лечение на хиаталните хернии“ и приема образователно-научна степен „доктор“. Интересите му са насочени към лапароскопската хирургия, ендоскопски процедури на горен и долен гастроинтестинален тракт, доброкачествени и злокачествени заболяванията на хранопровод, стомаха и черен дроб.

Научната му дейност е представена от 167 научни статии и съобщения в България и чужбина

от които от които 67 в пълен обем, а 30 публикувани в чуждестранни научни издания. Участва в авторски колектив на два учебника, издадени в чужбина.

Коментари