Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по кардиология

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по кардиология

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лкарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за приемане на фармако-терапевтично ръководство по кардиология.


Той е изработен въз основа на актуалните ръководни правила на Европейското дружество по кардиология, които Дружеството на кардиолозите в България приема и подкрепя. Тези правила за диагностика и лечение на кардиологичните заболявания са основа на алгоритми за диагностиката и лечението им, които са залегнали в алгоритмите на клинични пътеки на НЗОК, които касаят нозологичните единици, обект на кардиологията, се посочва в мотивите към проекта.

Причини, налагащи приемането на нормативния акт

са свързани с последните приети международни препоръки за диагностика и лечение на най-честите нозологични единици в кардиологията в периода 2018 – 2022 г.

Цели

С проекта на наредба за приемане на фармако-терапевтично ръководство по кардиология се цели да се създаде правната регламентация на терапевтични схеми и алгоритми на лечение на най-честите кардиологични заболявания с лекарствени продукти на базата на последните препоръки, които се основават на най-новите публикувани научни доказателства. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се осигури диагностика, съобразена с Европейските ръководни правила, както и подходяща медикаментозна терапия, използваща най-съвременните терапевтични схеми, базирани на последните препоръки.


Последните включват и най-новите регистрирани лекарствени продукти, доказващи ефективност и безопасност в големи и скорошни клинични проучвания. Настоящият документ не разглежда в детайл немедикаментозното лечение на кардиологичните заболявания. Последното търпи сериозно развитие в последната декада, най-вече в областта на инвазивната кардиология и електрофизиология, но не е обект на настоящия документ.

Описание на предложения проект

Настоящото ръководство е организирано в 12 глави, обхващащи основните нозологични единици в кардиологията. Съдържанието на документа е разгледано, обсъдено и одобрено от Управителния съвет на ДКБ.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта на наредба е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечение на пациенти с кардиологични заболявания.


Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Кардиология“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата медикаментозна терапия.


Важно е да се отбележи, че в кардиологията медикаментозната терапия в повечето случаи се осъществява заедно и независимо с редица немедикаментозни терапевтични подходи.

Период на обществената консултация: 27.06.2023 г. – 27.07.2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Мотиви__ФТР_кардиология.pdf
ФТРКардиология_27062023.pdf

Коментари